ua en ru

Торги на російському ринку акцій завершилися майже непомітним зростанням провідних індексів

Торги на російському ринку акцій відрізнялися великою волатильністю і завершилися майже непомітним зростанням основних індексів.

Торги на російському ринку акцій відрізнялися великою волатильністю і завершилися майже непомітним зростанням основних індексів. Індекс ММВБ додав 0,01% - до позначки 1514,47 пункту. Індекс РТС до кінця торгової сесії виріс на 0,02% - до 1390,72 пункту. Обсяг торгів за підсумками дня склав майже 460 млрд руб. (близько 13,4 млрд дол.).

Серед найбільш торговуваних в "зеленій" зоні до кінця дня виявилися акції МТС (+2,60%), "Норнікеля" (+1,23%), "Роснєфті" (+0,98%). У "червоній" зоні завершили сесію, зокрема, папери "Лукойлу" (-0,95%) і "Сбєрбанку" (-0,52%).

Торги на російському ринку акцій 3 липня 2014 р. почалися зростанням провідних фондових індексів. Станом на 10:10 за київським часом індекс ММВБ збільшився на 0,06% - до 1515,24 пункту. Індекс РТС виріс до позначки 1397,10 пункту, що на 0,48% вище рівня закриття попереднього торгового дня.

ЄЦБ, як і очікували, утримався від скорочення ставок після їх зниження в червні. Ряд заяв глави ЄЦБ Маріо Драгі вказують на швидке прийняття додаткових заходів зі стимулювання економіки єврозони, не могло не порадувати інвесторів. Так, було заявлено про те, що в даний момент регулятор опрацьовує програму скупки активів, яка може бути запущена вже в цьому році. Плани ЄЦБ щодо проведення найближчим часом кількісного пом'якшення негайно кинули європейську валюту до 1,36 дол., європейські ж фондові індекси, навпаки, у фіналі торгів додають по 1%. Російський біржовий індекс ММВБ закривався на нейтральних позиціях, тому гравці російського фондового ринку обережні в своїх бажаннях з-за зберігаються ризиків, пов'язаних з конфліктом на Україні, відзначає аналітик АКБ "Російський капітал" Анастасія Соснова.

Аналітик УК "Райффайзен Капітал" Софія Кірсанова вказує, що напередодні вітчизняний ринок зріс на 2,2%, після того, як міністри закордонних справ Росії, України, Німеччини та Франції погодили список умов для збереження перемир'я на Україні. Ринок вийшов на зростаючу траєкторію ще 1 липня, коли стало очевидно, що як мінімум до середини липня (коли відбудеться черговий саміт) країни ЄС не зможуть реалізувати свої погрози про введення нових економічних санкцій щодо Росії. Однак сьогодні, тим не менш, представники валютного блоку зазначили, що в рамках розширення переліку заходів планують урізати фінансування проектів через ЄБРР.

Сьогодні в першій половині дня основним драйвером для російського ринку знову стали геополітичні новини, відзначають експерти ІК "Велес Капітал". 4 липня торги в США проходити не будуть у зв'язку зі святкуванням Дня Незалежності. Для російського ринку основним драйвером залишаться геополітичні події.

Начальник відділу довірчого управління "Абсолют банку" Іван Фоменко зазначає, що російські торги відкрилися зростанням котирувань, що тривав аж до прес-конференції глави ЄЦБ Маріо Драгі. Його коментарі послужили сигналом для ринків до фіксації прибутку, оскільки не виправдали очікувань. Зокрема, інвестори розраховували почути параметри програми кількісного пом'якшення або оголошення про інших стимулюючих заходів. Фоменко вважає, що 4 липня російський ринок буде торгуватися в невеликому мінусі при низькій активності (закриті біржі США з нагоди святкування Дня незалежності).