ua en ru

Мінсоцполітики пропонує ввести податок на багатство

Міністерство соціальної політики 11 листопада 2011 р. оприлюднило проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України про введення податку на багатство. Згідно законопроекту до 2017 року фізичні особи, як резиденти, так і нерезиденти, які володіють рухомим і нерухомим майном в Україну і ті, хто купує дорогі товари, платитимуть податок на багатство.

Так, один раз на рік власники квартири площа якої перевищує 300 кв. м за 1 кв. м будуть платити 2% мінімальної заробітної плати (1073 грн). Така ж ставка буде застосовуватися при володінні будинком площею від 600 кв. м. З землі несільськогосподарського призначення площею понад 0,5 га потрібно буде платити 5% від нормативної оцінки ділянки або 25% від оцінки землі в області. За володіння легковим автомобілем або мотоциклом з об'ємом двигуна від 4000 куб. см і 800 куб. см відповідно громадяни заплатять 20% мінімальної зарплати за кожні 100 куб. см. Власники літаків і вертольотів будуть платити по 0,2% мінімальної зарплати за 1 кг ваги, а податок для водних суден в 20% мінімальної зарплати буде прив'язаний до потужності двигуна.
Ставка буде застосовуватися при володінні будинком площею від 600 кв. м. З землі несільськогосподарського призначення площею понад 0,5 га потрібно буде платити 5% від нормативної оцінки ділянки або 25% від оцінки землі в області. За володіння легковим автомобілем або мотоциклом з об'ємом двигуна від 4000 куб. см і 800 куб. см відповідно громадяни заплатять 20% мінімальної зарплати за кожні 100 куб. см. Власники літаків і вертольотів будуть платити по 0,2% мінімальної зарплати за 1 кг ваги, а податок для водних суден в 20% мінімальної зарплати буде прив'язаний до потужності двигуна.
Крім того, при середньомісячному обсязі доходів перевищує 15 мінімальних зарплат ставка податку становитиме 20% на суму перевищення.
Податок сплачується в національній валюті і розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України
Кабінету міністрів України щорічно при підготовці бюджету передбачати податок на багатство в складі джерел формування доходів спеціального фонду Державного бюджету України з направленням відповідних коштів у повному обсязі на дотацію Пенсійному фонду на виплату пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами.