ua en ru

Теніс: Китаянка Лі На виграла Australian Open

Китаянка Лі На впоралася з хвилюванням і з третьої спроби виграла титул AusOpen, перегравши у фіналі словачку Домініку Цибулкову.

Китаянка Лі На впоралася з хвилюванням і з третьої спроби виграла титул AusOpen, перегравши у фіналі словачку Домініку Цибулкову.

Перемога китаянки у фіналі Відкритої першості Австралії не виглядала легкою. Складися інакше тай-брейк у першому сеті і, можливо, коронувати потрібно було б іншу. Взагалі, неможливо було передбачити такий склад фіналісток, але від цього ажіотаж перед грою не зменшився.

Домініка зуміла знайти пролом в діях суперниці і дуже часто грала під праву руку. Без сумніву, словачка не раз задавалася питанням перед початком фіналу: як обіграти суперницю, якій вона поступилася чотири попередні очні зустрічі? А тут і початок матчу не склався: парочка подвійних помилок і відданий гейм на своїй подачі.

Китаянка через кілька миттєвостей могла оформити другий брейк поспіль, але до цього моменту Цибулкова увійшла в гру. Стартове хвилювання покинуло дебютантку фіналу ТБШ після вдало проведеної комбінації: вдалося покласти м'яч в самий кут корту, а потім виконати точну діагональ.

Вантаж відповідальності висів на плечах до останніх хвилин матчу. Тільки власні помилки з форхенда, яких у неї набралося в цілому двадцять штук, не дозволили азіатці спокійно перемогти в першому сеті. Домініка іноді грала першим номером, і їй вдавалося виходити переможцем з затяжних розіграшів, але гра на тай-брейку зовсім не задалася. В тринадцятому геймі вона краще подавала, а її точні удари зліва по лінії ні разу приводили публіку.

Після перемоги у першій партії, яка розтягнулася на 1 годину 10 хвилин, форхенда азіатки почав потрапляти точно в ціль. На витягла гейм з 0:30, причому одне з вирішальних очок виграла точним ударом справа по лінії. А коли один за одним пішли прийоми навиліт, гра Домініки на своїй подачі стала гнітючою. В жіночому тенісі з рахунку 0:5 була відіграна не одна партія, але повірити в те, що азіатка в третій раз випустить з рук австралійський трофей, було неможливо.

"На початку турніру багато говорили про мій вік. Але я хотіла б сказати, що він нічого не значить. Навпаки, досвід мені допомагає. Чи може мій чоловік попросити мене завершити кар'єру? Думаю, якщо це станеться, то ми розлучимося. Насправді, я не намагалася пожартувати, коли зверталася до нього після матчу на корті. Просто я відчувала, що повинна подякувати мою команду. Але ладно, може бути, це дійсно вийшло кумедно", - цитує На Eurosport.

На за сім матчів віддала суперницям лише один сет і з третьої спроби стала переможницею Відкритого чемпіонату Австралії. Це її другий титул на турнірах «Великого Шолома» після перемоги на «Ролан Гарос» у 2011 році. Домініку Цибулкову хочеться подякувати за її прекрасний настрій в будь-якій ситуації. Вона на високому рівні провела цей турнір і здатна ще не раз порадувати своєю чарівною посмішкою, навіть з вагомим трофеєм у руках.