ua en ru

Темпи приватизації в світі в 2011 р. знизилися через кризу в Європі

Європейська боргова криза та уповільнення зростання світової економіки негативно позначилися на темпах приватизації в світі. Торік виручка від продажу держвласності впала більш ніж удвічі, склавши всього 94 млрд дол.

Боргова криза в Європі і волатильність на ринках зменшили бажання урядів розлучатися з держактивами. Після рекордної виручки від приватизації 2010 р. в 213,6 млрд дол. торік показник склав всього 94,4 млрд дол. При цьому продаж держактивів ще на 34,6 млрд дол. був відкладений, свідчить огляд консалтингової компанії KPMG і італійського дослідницького інституту Fondazione Eni Enrico Mattei. "Ви можете продавати активи і на ринках, де панують песимістичні настрої, але швидше за все ви все-таки вирішили почекати", - відзначив співавтор дослідження професор Університету Турину Бернардо Бортолотті.

Активніше за всіх від власності торік позбувалася влада Китаю (19 угод обсягом 14,12 млрд дол.). "Срібло" і "бронза" за активні розпродажі в Австралії та США. Останні потрапили на третє місце за рахунок скорочення держпакета у страховика AIG, націоналізованому під час кризи, з 92 до 77%. Сума угоди склала 6,1 млрд дол.

Зазначимо, за даними Фонду державного майна України, в 2011 р. до держбюджету від приватизації надійшло 11,5 млрд грн.