ua en ru

Telenor можливо готує судовий позов проти угоди між VimpelCom і Wind Telecom

Один з основних акціонерів VimpelCom - норвезька Telenor ASA можливо готує судовий позов проти угоди з купівлі російської компанією холдингу Wind Telecom SpA (раніше Weather Investments), що належить єгипетському мільярдерові Нагіба Савірісу. Як повідомив сьогодні офіційний представник норвезької компанії Даг Мельгаард, Telenor розглядає всі можливі варіанти, що знаходяться в рамках закону, для того, щоб перешкодити проведенню операції, передає РБК з посиланням на агентство Reuters.
При цьому, у Telenor заявили, що безліч акціонерів VimpelCom також негативно ставляться до угоди з Н.Савірісом. У зв'язку з цим, норвезька компанія має намір заручитися підтримкою якомога більшого числа акціонерів VimpelCom з метою перешкодити транзакції на зборах акціонерів російського оператора, наміченому на 17 березня 2011 р. Крім того, у Telenor назвали "брудними трюками" дії VimpelCom та іншого його акціонера - російську Altimo в їх спробах провести операцію на голосуванні всупереч рішення Telenor.
Декількома днями раніше стало відомо про те, що у зв'язку з недавнім рішенням наглядової ради VimpelCom Ltd. схвалити покупку компанії Wind Telecom SpA Telenor оголосила про намір запобігти виконання даної операції і для цього буде голосувати проти додемісії VimpelCom на користь Wind на загальних зборах акціонерів VimpelCom. "Ми не підтримували початкове пропозицію, тому що воно не мало ні стратегічного, ні фінансового сенсу. Переглянуте пропозицію ще менш осмислене, так як воно має на увазі ще більш щедру винагороду акціонерам Wind Telecom", - говорилося в повідомленні Telenor.
На думку Telenor, частка існуючих акціонерів VimpelCom буде значно розмита, якщо угода з Wind Telecom завершиться на умовах, схвалених наглядовою радою VimpelCom. "У результаті цієї транзакції голосуюча частка міноритарних акціонерів VimpelCom знизиться до 12,9% (з 18,6% у цей час), хоча частка економічної участі становитиме 16,3%, - пояснював Д. Мельгаард. - На нашу думку, невідповідність між голосуючими акціями і часткою економічного інтересу негативно впливають на привабливість інвестицій в капітал VimpelCom для публічних інвесторів ".
Нагадаємо, 17 січня ц.р. наглядова рада VimpelCom Ltd. схвалив покупку компанії Wind Telecom SpA Як говорилося в повідомленні VimpelCom, 6 з 9 членів ради (троє незалежних директорів і троє представників російської Altimo) виступили на підтримку транзакції, в той час як директори від норвезької Telenor проголосували "проти".
За умовами угоди, після завершення операції VimpelCom через Wind Telecom буде володіти 51,7% акцій єгипетського телекомунікаційного оператора Orascom Telecom Holding SAE і 100% італійської Wind Telecomunicazioni SpA У результаті злиття VimpelCom і Wind Telecom буде утворена шоста за величиною в світі телекомунікаційна компанія, що надає послуги мобільного зв'язку в 19 країнах з населенням в 838 млн чоловік і числом абонентів 173 млн.
За умовами транзакції, акції Wind Telecom перейдуть на користь VimpelCom.У свою чергу, VimpelCom проведе на користь Wind Telecom емісію 325 млн 639 тис. 827 звичайних акцій і 305 млн конвертованих привілейованих акцій, а також виплатить 1 млрд 495 млн дол грошовими коштами. Загальний обсяг випущених акцій буде відповідати приблизно 20% економічного інтересу і 30,6% голосуючих акцій оновленого VimpelCom. Нові "префи", як повідомляється, будуть володіти тими ж правами, що і вже існуючі конвертовані привілейовані акції.
Після випуску нових акцій Telenor буде володіти приблизно 31,7% економічного інтересу VimpelCom з 25,0% голосуючими акціями, а російська Altimo - 31,4% і 31,0% відповідно. За міноритаріями закріпиться 17,0% економічного інтересу і 13,4% голосуючих акцій.