ua en ru

Telenor закликав міноритаріїв VimpelCom голосувати проти угоди по купівлі Wind Telecom

Норвезький телекомунікаційний оператор Telenor закликає міноритарних акціонерів VimpelCom голосувати проти угоди по купівлі компанії Wind Telecom єгипетського бізнесмена Нагіба Савіріса. Про це сьогодні на прес-конференції в Москві заявив глава Telenor у Росії Оле Бьорн Шульстад, передає РБК.
"Ми вважаємо, що ця угода не служить інтересам акціонерів. І ми закликаємо міноритарних акціонерів голосувати разом з нами", - сказав О.Б.Шульстад.
За його словами, у випадку угоди до здійснення норвезькою компанією переважного права частка міноритаріїв знизиться до 13,4%. Крім того, О.Б.Шульстад зазначив, що міноритарії також можуть втратити місця в раді директорів VimpelCom з трьох до одного. "Я думаю, що це важливо, щоб думка Telenor почули. Це на розсуд міноритаріїв, з ким вони будуть голосувати", - додав він.
О.Б.Шульстад також піддав сумніву аргументи керівництва VimpelCom про доступ до привабливих активів у випадку закриття угоди з Wind. За словами глави Telenor у Росії, по суті, робиться ставка на італійську компанію, яка займає третє місце в четвірці гравців на ринку Італії. Крім того, на його думку, італійський ринок вже зрілий, його складно назвати розвиваються, у той час як менеджмент VimpelCom говорив про необхідність виходу в країни, що розвиваються. "Тому конфігурація не настільки хороша. Якщо подивимося, італійський бізнес займає 80% в угоді, а в разі якщо не вдасться вирішити питання з алжирським активом, то на італійську компанію буде робитися ставка на 90%", - заявив О.Б.Шульстад.
Також, за словами глави Telenor у Росії, італійська компанія має велику заборгованість, для погашення якої доведеться використовувати кошти, зароблені VimpelCom в Україні та Росії. "Це перешкодить VimpelCom виплатити дивіденди в заявлених раніше обсягах", - вважає О.Б.Шульстад.
Крім того, на його думку, у разі здійснення операції достатньо складно буде домогтися синергетичного ефекту. "Ми б хотіли домогтися синергетичного ефекту від вже існуючого бізнесу в Росії і в Україну", - підкреслив він, додавши, що зараз Telenor стурбований втратою VimpelCom позицій на російському ринку."Нам потрібен стійкий і тривале зростання в Росії", - заявив О.Б.Шульстад.
За його словами, керівництво ВАТ "ВимпелКом" має розробити шляхи для досягнення такого результату. Зокрема, варто оптимізувати використання мереж, поліпшити систему дистрибуції, ефективніше здійснювати операційні витрати.
О.Б.Шульстад також підкреслив, що всі озвучені сумніви по угоді будуть відображені в позиції Telenor і представлені на запланованому на 17 березня 2011 зборах акціонерів з даного питання. Керівництво норвезької компанії розраховує, що судова заборона буде винесений до запланованих зборів.
Як повідомлялося раніше, Telenor, що є одним з двох основних акціонерів VimpelCom Ltd., Звернулася до комерційного суду Лондона з клопотанням про накладення забезпечувальних заходів за її позовом до VimpelCom і Altimo, поданою у зв'язку з планованим об'єднанням активів VimpelCom і Wind Telecom.Telenor просить суд про забезпечувальні заходи, які зобов'яжуть VimpelCom випустити на користь Telenor нові акції відповідно до її переважними правами одночасно з випуском нових акцій на користь акціонерів Wind Telecom.
Клопотання Telenor передбачає депонування належних їй акцій VimpelCom нового випуску на умовному рахунку до рішення арбітражного суду щодо спору з VimpelCom і Altimo. Якщо арбітраж винесе рішення на користь Telenor, тобто визнає її переважні права в рамках угоди VimpelCom з Wind, депоновані акції будуть передані у власність Telenor, а VimpelCom отримає відповідну плату за акції. В іншому випадку акції будуть повернені VimpelCom для анулювання, пояснює Telenor.
Нагадаємо, в кінці січня 2011 норвезька Telenor поряд з російською Altimo почала арбітражний провадження проти VimpelCom і Altimo Holdings & Investments з метою захисту своїх прав у рамках угоди акціонерів VimpelCom.Норвезький акціонер планує довести в судовому порядку, що запропонована угода з Wind Telecom не є "операцією M & A з зацікавленістю", як це визначається акціонерним угодою VimpelCom. Altimo і VimpelCom вважають, що це "угода з зацікавленістю".
16 січня 2011 р. наглядова рада VimpelCom Ltd. схвалив переглянуту пропозицію щодо об'єднання VimpelCom і Wind Telecom єгипетського мільярдера Нагіба Савіріса. Telenor виступила проти угоди, пославшись, зокрема, на розмивання часток нинішніх акціонерів VimpelCom в результаті угоди. Формальна суть спору між Telenor і Altimo / VimpelCom полягає в інтерпретації запропонованої операції як "операції з зацікавленістю" або ж "угоди без зацікавленості".
Акціонерне угоду Altimo-Telenor-VimpelCom підрозділяє всі угоди VimpelCom зі злиттів і поглинань (M & A) на дві категорії - "з зацікавленістю" і "без зацікавленості". При цьому під "угодою з зацікавленістю" розуміється угода з придбання компанії, в якій одному з основних акціонерів VimpelCom належить пряма або непряма частка ринковою вартістю не менше 25 млн дол. При здійсненні "угоди без зацікавленості" кожен з основних акціонерів VimpelCom користується переважними правами в щодо питань, що стосуються структури володіння об'єднаної компанії. Проте Altimo і VimpelCom вважають, що угода з Wind несе статус "операції з зацікавленістю", оскільки структурам, пов'язаним з Altimo, належить 0,7% статутного капіталу Orascom Telecom Holding (основний актив Wind) ринковою вартістю понад 25 млн дол.
У Telenor переконані, що операція з Wind була штучно переведена в статус "угод із зацікавленістю", щоб позбавити Telenor переважних прав відносно допемісії, яка буде проведена на користь акціонерів Wind. Позицію Altimo і VimpelCom в норвезькій компанії називають "відвертою прийомом, що порушує акціонерну угоду VimpelCom".