ua en ru

Telenor хоче викупити у Пінчука пакет акцій Vimpelcom для рівняння часткою з Altimo

Норвезький Telenor хоче викупити у інвестиційної компанії Bertofan (належить Віктору Пінчуку) пакет акцій Vimpelcom для рівняння часткою з Altimo, передає Reuters.

На думку Telenor, крім 40,3% пакету Altimo володіє також 6%, відданими в управління Bertofan. Тому норвезька сторона пропонує враховувати ці акції як власність Altimo і готова купити частину з них, щоб відновити рівновагу часток.

"Ми зараз маємо майже 43%, а вони разом з Bertofan - 46%. Ми пропонуємо розділити ці 6% так, щоб зрівняти наші звичайні пакети", - повідомив агентству представник Telenor Даг Мелгаард.

Раніше Telenor завершила купівлю 71 мільйона акцій "Вимпелкома", що належало єгипетському мільярдерові Нагібу Савирису, незважаючи на опір Федеральної антимонопольної служби РФ і власника другої за величиною пакету акцій в телекомунікаційному операторі - Altimo. Купівля 3,5% акцій "Вимпелкому" у Савириса - останній епізод затяжного конфлікту норвезької фірми з належить групі "Альфа" компанія Altimo.

При цьому ФАС РФ звернулася в російський суд з позовом, що оскаржує угоду Telenor з єгипетським магнатом. Регулятор заявив, що збільшення частки Telenor в компанії порушує російське законодавство про інвестиції в активи, що мають стратегічне значення.

"Я жалкую з цього приводу, так як порушений заборону російського суду. Більше, на жаль, поки нічого сказати не можемо", - заявив глава російської ФАС Ігор Артем'єв у зв'язку з повідомленням Telenor про купівлю акцій Савириса.

ФАС закликала Telenor продати частину свого 43%-відсоткового пакета, щоб забезпечити рівність часток з Altimo.

"Ми збережемо ці акції. Ми пропонуємо зберігати паритет між двома найбільшими акціонерами", - зазначив Мелгаард.

Читайте також: EastOne Пінчука заперечує звинувачення в номінальному володінні 6% акцій VimpelCom в інтересах Altimo.