ua en ru

Технічна "Основа": як партійні працівники Тарути пов'язані з екс-регіоналами

Технічна "Основа": як партійні працівники Тарути пов'язані з екс-регіоналами Сергій Тарута (фото - Уніан)

Минулого тижня нардеп і духовний лідер нової партії "Основа" Сергій Тарута опинився в епіцентрі скандалу. Виконавчий директор організації Centre UA і ведуча програми "Складна розмова" Інна Борзило на каналі UA: Перший на своїй сторінці у Facebook виклала фрагмент інтерв'ю з Тарутою, який не ввійшов у фінальну версію, де Тарута відмовлявся говорити про фінансування партії.

Про те, хто входить в партію "Основа" і фінансує її, а також, як ці люди пов'язані з минулою владою - далі в матеріалі.

У цьому фрагменті чути, як жінка, що представилася Оленою, перебиваючи хід запису, вимагає, щоб ведуча програми перестала ставити питання Таруті про "Основу", її фінансування та членів. Вона запропонувала ведучій вибір: або говорити з гостем про парламентську діяльність депутата, або вони обидва йдуть з запису програми.

Крім того, Тарута після питань про фінансування партії "Основа" звинуватив ведучу програми в некоректності.

Як ми вже писали, кістяк команди "Основи" складають три людини – Андрій Ніколаєнко, Ярослав Арсірій і Володимир Полочанінов. Всі вони працювали на серйозних посадах в часи президентства Віктора Януковича. Крім того, у них простежуються зв'язки з найвпливовішими людьми тієї епохи – Сергієм Льовочкіним, Едуардом Ставицьким та Анатолієм Присяжнюком.

Втім, як показало детальне вивчення звітів "Основи", поданих в Національне агентство по запобіганню корупції, у цієї партії є і непублічні функціонери та активісти. Ці люди, як і VIP-партійці, мають міцні зв'язки з елітою колишньої правлячої Партії регіонів.

"Партія нейтралітету" і головбух Цвк

Згідно зі звітом, розміщеному на сайті НАЗК, партія "Основа" була зареєстрована ще восени 2004-го року. Правда, в ті часи вона носила інше ім'я – "Партія державного нейтралітету України".

Її лідером був екс-депутат Верховної Ради від Партії регіонів Володимир Зубанов, представник так званої "донецької групи". Втім, Зубанов встиг побувати ще народним депутатом СРСР. На парламентських виборах 2012-го року він отримав непрохідне місце у списку "регіоналів", але вже на початку 2013-го Зубанов стає радником екс-президента Віктора Януковича.

Правда, до того прихильник українського нейтралітету встиг проголосувати за ратифікацію сумнозвісних Харківських угод, які подовжили перебування російського флоту в Криму, і за скандальні мовні закони, що посилюють роль російської мови.

Зараз же його партія опинилася під контролем людей Тарути. Можна було б припустити, що була застосована стандартна схема "покупки" організаційної структури давно створеної партії, яка часто практикується в українській політиці.

Однак, згідно з офіційними документами, колишній помічник Зубанова, який навіть встиг формально побувати в.о. глави цієї партії, Андрій Плакида є головою київської міської організації партії "Основа".

Більш того, колишній помічник радника Януковича є одним з двох людей, які у другому кварталі 2017-го року (коли партія вже була "Основою" і контролювалася людьми Тарути) отримували офіційну зарплату в якості партійних функціонерів.

Друга людина, яка отримує офіційну зарплату в партії в розмірі 2 тисячі 576 гривень на місяць – головний бухгалтер "Основи" Антоніна Карманюк.

До того вона займала аналогічну посаду, але в Центральній виборчій комісії України, під керівництвом скандально відомого Михайла Охендовського. Як відомо, Охендовський, який забезпечував проведення виборів в Україні та за часів Януковича, і при нинішній владі, підозрюється антикорупційними органами в отриманні грошей з так званої "чорної каси" Партії регіонів.

До речі, згідно з даними електронних декларацій, син головбуха "Основи" Андрій Карманюк також працює в Центрвиборчкомі на посаді головного консультанта.

Згідно з даними звіту партії Тарути за другий квартал цього року, і Андрій Плакида, і Антоніна Карманюк справно сплачували членські внески. Більш того, головбух, при своїй скромній зарплаті, в червні внесла в партійну касу 16 тисяч 260 гривень.

Вертикаль Бориса Колеснікова

У звіті також відзначається, що в квітні 2017-го поступив скромний внесок в розмірі 500 гривень від юридичної особи – громадської організації "Загальнонаціональний рух Громадянин".

Згідно з даними Єдиного держреєстру юридичних осіб, цей рух зареєстрований за тією ж адресою, що партія "Основа" – Київ, вулиця Борисоглібська, 6-Б. До речі, та ж сама адреса числиться в контактах "Торгового дому "Украгропром" – аграрної компанії, яку пов'язують з Сергієм Тарутою.

Очолює цю громадську організацію Наталія Мацькова, помічниця нардепа Тарута. А її засновниками є три фізичні особи – Ярослав Арсірій, Олександр Чернявський і Валерій Жалдак.

Ми вже описували зв'язки Ярослава Арсірія, які є одним з публічних осіб "Основи", а також ще одним помічником Тарути. Ця людина у 2013-му році була заступником лідера "Основи" Андрія Ніколаєнка на посаді голови Кіровоградської ОДА. У нього також є брат – суддя Окружного адмінсуду Києва Руслан Арсірій. Він відомий низкою рішень, що мали великий резонанс. Зокрема, цей суддя часто приймав рішення на користь співробітників правоохоронних органів, які підпадають під люстрацію.

Житель Кропивницького Олександр Чернявський в часи Януковича також був заступником Ніколаєнка в Кіровоградській облдержадміністрації. За словами екс-начальника, Чернявський – досвідчений фахівець, який відповідав "за дуже нелегкий напрямок роботи - житлово-комунальне господарство". Місцева преса писала, що в часи Майдану цей екс-заступник голови ОДА та екс-нардеп від Партії регіонів Віталій Грушевський нібито керували "тітушками" під час масових акцій у тоді ще Кіровограді.

Третій співзасновник близької до Тарути і його партії громадської організації – Валерій Жалдак – значився помічником нардепа. Зараз він працює директором департаменту інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Він також був радником Тарути, коли останній очолював Донецьку облдержадміністрацію в 2014-му році. На цій посаді Жалдак навіть отримав нагородну зброю від Міністерства внутрішніх справ – пістолет Макарова.

А в часи Януковича ця людина працювала заступником глави Національного агентства з питань підготовки та проведення в Україні Євро-2012. Нагадаємо, це відомство відповідало за розподіл мільярдів гривень на підготовку до футбольного чемпіонату. Його безпосереднім куратором був один з найвпливовіших людей минулого режиму – Борис Колесніков. ЗМІ неодноразово писали про можливі корупційні схеми будівництва об'єктів до Євро-2012. Зараз ці схеми вивчають співробітники Генеральної прокуратури.

Як ми вже з'ясували в минулих публікаціях, публічні особи нової партії Тарути мають очевидні зв'язки з найближчим оточенням екс-президента Януковича.

Детальне вивчення офіційних документів "Основи" показали: навіть технічні партійні працівники і близькі до "Основи" громадські діячі також мають очевидні зв'язки з минулою владою. Зокрема, з відомими "регіоналами", керівництвом підконтрольного Януковичу Центрвиборчкому і навіть вертикаллю Бориса Колеснікова.

Партія, яка позиціонує себе захисницею "людей праці", все більше нагадує новий "фарм-клуб" колишньої Партії регіонів, створений з метою повернення у владу.