ua en ru

Тариф "Дніпрогазу" ускладнює безаварійне газопостачання мешканців міста

Тариф "Дніпрогазу" ускладнює безаварійне газопостачання мешканців міста Фото: газ (УНІАН)

Регулятор при формуванні тарифів не враховує інфляційну складову, подорожчання матеріалів і збільшення витрат на енергоресурси

У 2017 році рівень індексу інфляції в Україні сягнув майже 114%, на 20% зросла ціна паливно-мастильних матеріалів, збільшилась кількість лічильників, які потребують виконання планової повірки. Незважаючи на об’єктивні чинники збільшення витрат, тариф на розподіл газу в Дніпрі залишився незмінним. Про це повідомляє прес-служба компанії.

У минулому році в силу об’єктивних причин зросли ціни на товари та витратні матеріали, які "Дніпрогаз" використовує для надання послуг споживачам газу. Наприклад, значно зросла вартість пального, яке необхідне для роботи аварійно-диспетчерської служби. Але регулятор при формуванні тарифів не враховує інфляційну складову, подорожчання матеріалів і збільшення витрат на енергоресурси.

Цього року "Дніпрогаз" має повірити близько 100 тис. індивідуальних лічильників газу. Однак суми коштів, закладених у тарифі компанії на ці послуги, вистачить на повірку лише 15% приладів. Діючий тариф не забезпечує покращення рівня обслуговування споживачів газу, повноцінне функціонування аварійно-диспетчерської служби, своєчасне виконання необхідних ремонтних робіт та безаварійну експлуатацію систем газопостачання міста.

"У Дніпрі понад 150 тис. побутових споживачів газу отримують субсидії або користуються пільгами по оплаті за газ. Із зростанням кількості субсидіантів надходження "живих коштів" за послуги компанії зменшуються. Така ситуація ускладнює належне фінансування регламентних робіт з обслуговування газопроводів і забезпечення поточної діяльності підприємства, адже чинний тариф на розподіл природного газу покриває витрати компанії лише на 69%", - пояснює фінансовий директор "Дніпрогазу" Лілія Кузнецова.

ПАТ "Дніпрогаз" за послуги з розподілу отримує 56 коп. з 1 кубометру природного газу для населення. На ці кошти підприємство забезпечує роботу 5,5 тис. км розподільчих газопроводів, обслуговує близько 400 тис. споживачів та веде облік спожитого енергоресурсу. Фахівці компанії зазначають, що обсяг капіталовкладень у газові мережі зі значним терміном експлуатації щороку збільшується в середньому на 10,5%.

Водночас через чинну методику формування тарифу на розподіл газу, яка залежить від обсягів споживання, компанія отримує нерівномірні надходження тарифних коштів. Спеціалісти підприємства направили на розгляд держрегулятору обґрунтування проекту тарифу, який дасть можливість підвищити надійність газопроводів, утримувати їх у належному стані, надавати клієнтам якісні послуги та створювати нові сервіси.