ua en ru

НАБУ отримало дозвіл на заочне засудження Онищенко

НАБУ отримало дозвіл на заочне засудження Онищенко Фото: Олександр Онищенко (РБК-Україна)

Адвокат Онищенка знайомиться з матеріалами справи

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник повідомив, що отримано дозвіл на заочне засудження фігуранта "газової справи" Олександра Онищенка. Про це Ситник повідомив на брифінгу в Києві, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, вже отримано дозвіл на заочне засудження Онищенка.

"Його адвокат знайомиться з матеріалами. Але ще є справа щодо переписки, яку видав Онищенко журналістам. Зараз ми це перевіряємо. По-перше, коли вийшло розслідування журналіста Дмитра Гнапа, він передав матеріали до НАБУ. Ця переписка стосується різних рішень парламенту. Зараз детективи звіряють переписку із прийняттям тих рішень в парламенті і ми дуже багато цікавих речей бачимо", - повідомив він.

На початку липня 2016 року Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт Олександра Онищенка за підозрою в розкраданні коштів при видобутку і продажу газу, в результаті чого державі було завдано збитків на суму майже 3 мільярди гривень. Але народний депутат до того моменту вже втік за кордон.

Нагадаємо, в липні НАБУ закінчило розслідування так званої "газової справи" Онищенка. За версією слідства, він керував злочинною організацією, яка заволоділа понад 1,6 млрд гривень від реалізації природного газу у межах договорів про спільну діяльність з "Укргазвидобуванням".

Загалом слідство встановило причетність до "газової схеми" 29 осіб. Серед них співробітники "Укргазвидобування", юрист, фінансисти, керівники компаній.

5 вересня Солом'янський райсуд Києва надав Національному антикорупційному бюро України доступ до номеру телефону нардепа Олександра Онищенка.

Також повідомлялося, що журналіст Дмитро Гнап надав слідству запис розмови з Онищенко в 2016 році і фото особистого листування нардепа, в якій обговорювалися обставини отримання окремими депутатами та іншими вищими посадовими особами хабарів.