ua en ru

Ситник просить внести зміни до закону про НАБ

Ситник просить внести зміни до закону про НАБ Фото: Артем Ситник

Ситник буде просити Президента внести до Ради відповідний проект закону до 25 травня

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник просить внести 4 зміни до закону №1698-VII "Про систему спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції порушення виборчих прав громадян". Про це Ситник заявив сьогодні під час засідання комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я не хотів просити вносити зміни до закону до якихось перших конкретних результатів, але ми зіткнулись з тим, що якщо не змінити певні положення закону, ми не зможемо у подальшому формувати бюро. Є ряд підрозділів, діяльність яких пов'язана з державною таємницею. Ці посади таємні, і набирати людей по відкритому конкурсу на ці посади неможливо. Це достатньо обмежена кількість посад... Положення закону виписані так, що написано "всі працівники бюро призначаються виключно через відкритий конкурс". Слово "виключно" не дає нам можливості навіть послатися на закон про державну таємницю. Тому ці зміни будуть стосуватись посад, діяльність яких пов'язана з державною таємницею", - заявив Ситник.

Крім того, за його словами, у законі написано, що конкурс на зайняття посад у центральному управлінні повинен бути проведений протягом 4 місяців після набуття чинності закону.

"Закон набрав чинності 24 січня 2015 року. 4 місяці спливає 25 травня ... До 25 травня ми ніяк не вкладемося", - підкреслив Ситник.

Також, він зазначив, що у законі не визначено, коли Національне антикорупційне бюро починає працювати.
"Ми просимо додати такий пункт, що бюро починає попрацювати після оприлюднення письмового рішення директора і опублікування цього оголошення в "Урядовому кур'єрі".

"Прописані зарплати безпосередньо в законі - це дає можливість належним чином оплачувати роботу працівників бюро, відповідно з них питати за цю роботу. Але є нюанс по інших працівниках ... є цілий ряд державних службовців: аналітики, працівники кадрових підрозділив, умови оплати праці яких суттєво відрізняється від інших працівників бюро ... І впорядкувати оплату праці цих осіб, які не передбачені в законі", - зазначив Ситник.

Тому, за його словами, треба вносити зміни до відповідного законопроекту
"Цей проект я буду просити, щоб Президент вніс у Верховну Раду, і бажано, щоб ми його розглянули до 25 травня", - заявив Ситник.

Нагадаємо, 14 жовтня 2014 р. Верховна Рада ухвалила закон про створення Антикорупційного бюро (законопроект № 5085).

Пізніше 12 лютого 2015 р. Верховна Рада прийняла закон № 198-VIII "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро України та Національного агентства з питань запобігання корупції", який регулює правове поле діяльності Національного антикорупційного бюро України та Національного агентства з питань запобігання корупції.

Нагадаємо, Артем Ситник був призначений директором Національного антикорупційного бюро 16 квітня 2015 р. Президент вибрав його з двох переможців конкурсу, що проводився незалежною комісією.