ua en ru

Син депутата Держдуми РФ визнав себе винним у хакерстві в США

Син депутата Держдуми РФ визнав себе винним у хакерстві в США Фото: кібершахрайство

Селезньов написав 11-сторінковий лист

Син депутата Державної думи Росії від ЛДПР Валерія Селезньова Роман визнав себе винним у хакерській діяльності напередодні вироку, який повинен винести суд Сіетла (США). Про це повідомляє "РИА Новости", посилаючись на документи суду.

Відзначається, що Роман написав 11-сторінковий лист, в якому дав свідчення і попросив вибачення за свої дії.

"Я, Роман Селезньов, хочу сказати: я неправий і перепрошую. Сподіваюся, що я одного разу вийду з в'язниці. Я буду дуже багато працювати, щоб заплатити мій борг жертвам і суспільству. Я буду чесно працювати", - написав син російського депутата.

Відзначається, що в серпні 2016 року його визнав винним суд присяжних. Так, мова йшла про причетність росіянина до кібершахрайства і заподіяння шкоди на суму 170 млн доларів. За даними прокуратури, хакер вкрав близько 3 млн номерів кредитних карт.

Так, Міністерство внутрішньої безпеки США вказувало, що Селезньов діяв під псевдонімом Track 2 і зламував сайти різних американських установ, включно з зоопарком Фінікса. Там він отримував дані про кредитні картки, які пізніше перепродавав.

Вирок хакеру повинен бути оголошений 21 квітня. Підкреслюється, що звинувачення наполягає на терміні 30 років. При цьому прокурори заявляють, що Селезньов раніше відмовлявся співпрацювати зі слідством, а його визнання, дане вже після рішення суду присяжних, не варто брати до уваги.

При цьому його батько Валерій заявив, що його сина викрали і катують протягом трьох років.

"Романа викрали, три роки тортури... Продовжують катувати. Адвокати намагаються допомогти, але в цій ситуації дуже складно що-небудь зробити", - заявив Селезньов-старший.

За словами депутата, американська прокуратура ще до затримання Романа вирішила, яким буде термін ув'язнення.

Нагадаємо, в серпні минулого року звинувачення заявляло, що Селезньов отримав дані про карти покупців, зламуючи комп'ютерні касові системи піцерій у Вашингтоні та інших закладів. Адвокати Селезньова, зі свого боку, стверджують, що прокурори не довели зв'язок між цими діями і їх підзахисним. Вони також заявляють, що коли агенти спецслужб США затримали Селезньова на Мальдівах 2014 року, вони могли сфальсифікувати свідчення з його комп'ютера.

Звинувачення проти Романа Селезньова в кібершахрайстві в США винесли ще в 2011 році.