ua en ru

Святаш за допомогою Євромайдану ухиляється від боргів перед банкірами, - експерт

Різко і непарламентські критикуючи активістів Євромайдана, співвласник автокорпорації «АІС» Дмитро Святаш намагається вислужитися перед владою, щоб не повертати борги «УкрСиббанку». Таку думку висловив директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін, коментуючи прийняте Апеляційним судом Києва рішення, яким він дозволив нардепам від ПР Дмитру Святашу та Василю Полякову не повертати «УкрСиббанку» 75 млн дол.

«Розповідями про те, що на Євромайдані стоять каліки, які смітять, він наражає себе на небезпеку. Всі ж давно зафіксували його реальні борги перед банками, структури Святаша займалися різного роду угодами, за якими він у кращому випадку повинен сидіти у в'язниці. Якщо подивитися його біографію, то можна дізнатися, що він масажував різних людей. Це було його первинне кредо, якому він вірний досі. Але якщо раніше він задовольняв клієнтів фізично, то зараз він це робить інформаційно, ментально», - сказав Соскін.

На його думку, подібні випади на адресу Євромайдану його активісти не пробачать Святашу . «Подібні заяви - банальна агонія. Святаш з переляку вищить тому, що бачить, як з усіх боків насувається розплата», - зазначив Соскін.

Втім, вважає він, борги «УкрСиббанку» співвласникам автокорпорації все ж доведеться заплатити. «А ці борги йому ще відгукнуться. І не тільки йому, а й продажними суддям. Влада не його рятувати завжди, такі проблемні люди їм також не потрібні. Від них більше шкоди, ніж користі. Все на що вони можуть згодитися - кинути їх на поталу», - резюмував Соскін.

Нагадаємо, що 6 січня Апеляційний суд Києва залишив у силі прийняте раніше рішення Печерського райсуду столиці, який визнав недійсними договору поруки, оформлені депутатами Дмитром Святашем і Василем Поляковим з погашення кредитних зобов'язань підконтрольної їм автомобільної корпорації «АІС» перед «УкрСиббанком» (міжнародна фінансова група BNP Paribas) на суму понад 75 млн дол.

Юрист Роман Строценко який представляв у суді інтереси «УкрСиббанку», в ході судового засідання неодноразово вказував на численні процедурні порушення, що були допущені усіма попередніми інстанціями, які розглядали справу Святаша і Полякова про визнання договорів поруки недійсними.

Автокорпорація «АІС» має повернути ряду банків близько 250 млн дол. кредитів. Близько 110 млн дол. з цієї суми АІС повинна «УкрСиббанку», інші «Альфа Банку Україна» і «ВТБ Банку Україна».

За допомогою фіктивних процедур банкрутства Поляков і Святаш намагалися вивести з корпорації активи, які знаходилися в заставі у «УкрСиббанку» в якості забезпечення за кредитами, щоб передати об'єкти нерухомості в заставу іншому кредитору.