ua en ru

ВО "Свобода": свіжий рейтинг на парламентських виборах 2019

ВО "Свобода": свіжий рейтинг на парламентських виборах 2019 Колаж РБК-Україна

За даними соцопитувань, ВО "Свобода" може набрати до 2,3% голосів

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" братиме участь у виборах до Верховної ради 2019. Останні новини та рейтинги, дані соцопитувань, історія і діяльність партії - в матеріалі РБК-Україна.

Кандидати від "Свободи"

В ході з'їзду "Свободи" 9 червня "Свобода", Національний корпус, Правий сектор, Українська добровольча армія, ОУН і Конгрес українських націоналістів оголосили про похід на вибори за загальним списком. У список увійшли:

  1. лідер партії "Свобода" Олег Тягнибок.
  2. лідер партії "Національний корпус" Андрій Білецький.
  3. командувач УДА Дмитро Ярош.
  4. голова партії "Правий сектор" Андрій Тарасенко.
  5. Заступник голови партії "Свобода" Руслан Кошулинський.
  6. актор театру та кіно Богдан Бенюк.
  7. керівник центрального штабу партії "Національний Корпус" Родіон Кудряшов.
  8. екс-віце-прем'єр-міністр України Олександр Сич.
  9. голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко.
  10. директор центру "Українські студії стратегічних досліджень" Юрій Сиротюк.
  11. народний депутат та член громадської організації "Цивільний Корпус АЗОВ" Олег Петренко.
  12. екс-депутат від партії "Свобода" Анатолій Вітів.
  13. лейтенант Збройних сил України Андрій Левицький.
  14. заступник голови партії "Правий сектор" Василь Лабайчук.
  15. історик та речник "Національного корпусу" Олександр Алфьоров.
  16. екс-міністр екології та природних ресурсів України Андрій Мохник.
  17. екс-голова Тернопільської облради Олексій Кайда.
  18. музикант Арсеній Білодуб.
  19. юрист "Національного Корпусу" Віктор Шендибило.
  20. екс-голова Львівської облради Олег Панькевич.

Рейтинг ВО "Свобода" на парламентських виборах 2019

Опитування 6-10 липня

Опитування було проведено групою "Рейтинг" у період 6-10 липня 2019 року серед 2 тис. респондентів. За результатами соцдослідження, партія "Свобода" має 2,1% підтримки респондентів (серед тих, хто має намір голосувати і вже визначився з вибоором). Лідерами опитування є "Слуга народу" (47%), "Опозиційна платформа - За життя" (11,6%), "Європейська солідарність" (8,2%), "Голос" (6,6%), "Батьківщина" (6,4%).

Опитування 25 червня-7 липня

КМІС опублікував результати передвиборчого опитування українців з 25 червня по 7 липня. ВО "Свобода" в рейтингу набрало 1,6% голосів респондентів. Найбільший відсоток підтримки опитаних у "Слуги народу", на другому місці - "Опозиційна платформа - За життя", також 5% прохідний бар'єр долають "Європейська солідарність" і ВО "Батьквщіна".

Які партії проходять до парламенту: рейтинг

Опитування 28 червня-4 липня

В опитуванні від Українського інституту соціальних досліджень ім. Яременка і Центру "Соціальний моніторинг" за період 28 червня - 4 липня партія "Сводоба" отримала 2% голосів. Лідером рейтингу стала партія "Слуга народу" (41,6%). Більше 5% набрали "Опозиційна платформа - За життя" (13,7%), "Європейська солідарність" (8,5%), "Батьківщина" (7,7%), "Голос" (7,5%).

Опитування 29 червня-3 липня

За даними дослідження групи "Рейтинг" від 29 червня - 3 липня, ВО "Свобода" на майбутніх виборах готові підтримати 2,3% респондентів. Перша п'ятірка рейтингу виглядає наступним чином: "Слуга народу" (42,3%), "Опозиційна платформа - За життя" (13,4%), "Європейська солідарність" (8,3%), "Голос" (7,2%) і "Батьківщина" (7,2%).

Опитування 13-23 червня

Групою "Рейтинг" у період 13-23 червня було проведено опитування на замовлення Міжнародного Республіканського Інституту (IRI). ВО "Свобода" отримала 2% голосів респондентів. Перше місце в рейтингу у "Слуги народу". До Ради також можуть пройти партії: "Опозиційна платформа - За життя", "Голос", "Європейська солідарність", "Батьківщина".

Социологи обнародовали еще один рейтинг партий перед выборамиОпитування 26 травня-7 червня

За даними опитування КМІС, "Свободу" на виборах мають намір підтримати 1,9% виборців. У "Нацкорпуса" підтримка становить 0,4%. При цьому, для того, щоб пройти в Раду у партії повинна бути підтримка не менше 5%.

ВО "Свобода": свіжий рейтинг на парламентських виборах 2019

Опитування 29 травня-3 червня

Згідно з опитуванням групи "Рейтинг" за "Свободу" на позачергових парламентських виборах мають намір проголосувати 1,2% респондентів.

ВО "Свобода": свіжий рейтинг на парламентських виборах 2019

Опитування 16-21 травня

За даними соціологічного дослідження групи "Рейтинг", на майбутніх виборах до Ради IX скликання Всеукраїнське об'єднання "Свобода" може набрати 1,6% голосів (серед тих, хто точно піде на вибори і визначився). Із загальної кількості опитаних за "Свободу" готові голосувати 1,2% українців.

У загальному передвиборчому рейтингу політсила знаходиться на 10 місці. Згідно з результатами опитування, "Свобода" має низькі шанси пройти в парламент після виборів 21 липня 2019 року.

Рейтинги партій на виборах до Верховної Ради 2019

Рейтинги партій на виборах до Верховної Ради 2019 (фото: ratinggroup.ua)

Найбільший рівень підтримки у партії - серед жителів західних областей країни (2%), в центральних і східних областях - по 1%.

В антирейтингу партій у ВО "Свобода" 7 місце. 16,3% опитаних не проголосували б за неї за жодних обставин.

Історія і діяльність ВО "Свобода"

Політична сила існувала з 1991 року під назвою Соціал-Націоналістична партія України. До її складу входили представники Афганської ветеранської організації, Студентське братство Львова, Варта Руху, молодіжна організація "Спадщина". Лідером був львівський лікар-психіатр Ярослав Андрушків.

У 2004 році партія змінила назву на "Свобода", а її головою став Олег Тягнибок. Міністерство юстиції зареєструвало політичну силу в 2005 році.

Згідно з програмою партії, головними цілями її діяльності є: люстрація влади, скасування депутатської недоторканності, посилений курс на українізацію і розвиток патріотизму, введення кримінальної відповідальності за прояви українофобії, курс на європейський україноцентризм, розрив відносин із Російською Федерацією до повної деокупацію українських територій.

Також ВО "Свобода" наполягає на необхідності відображення національності в свідоцтвах про народження та паспортах, дотриманні процентних норм представництва етнічних груп в усіх сферах життя, реабілітації ветеранів ОУН-УПА.

Лідер ВО Свобода Олег ТягнибокЛідер ВО Свобода Олег Тягнибок (facebook.com/svoboda.ua)

Представники ВО "Свобода" брали участь у Помаранчевій революції в 2004 році. Олег Тягнибок під час виступів на Майдані підтримував Віктора Ющенка.

Завдяки підтримці західних областей України, партії "Свобода" вдалося пройти в парламент після виборів 2012 року, набравши 11% голосів.

У 2014 році після втечі Януковича, "Свобода" брала активну участь в Євромайдані. Після формування в парламенті нової урядової коаліції партія увійшла до її складу. Деякі члени політсили зайняли посади в Кабміні (Ігор Тенюх був призначений міністром оборони, Ігор Швайка - міністром аграрної політики і продовольства, Андрій Мохник - міністром екології).

У травні 2014-го лідер "Свободи" Олег Тягнибок брав участь в президентських виборах, але отримав лише 1,16% голосів українців.

У 2019 році на президентський пост від об'єднаних націоналістичних сил висувався глава секретаріату ВО "Свобода" Руслан Кошулинський. За підсумками виборів, набрав 1,62% голосів.

Результат ВО "Свобода" на парламентських виборах 2014

Перед позачерговими виборами до Верховної ради 2014 року до першої десятки членів партії увійшли О. Тягнибок, Р. Кошулинський, А. Січ, Б. Бенюк, А. Миргородський, А. Вітів, А. Мирний, А. Мохник, О. Панькевич, І. Мірошниченко.

За результатами голосування, Всеукраїнському об'єднанню "Свобода" не вистачило 0,29%, щоб подолати 5%-й прохідний бар'єр до парламенту VIII скликання. За партію проголосувало 742 022 українців (4,71%).