ua en ru

"Свобода" попереджає, що у відповідь на дії Польщі в Україні може розпочатися знесення польських пам'ятників

Народний депутат від ВО "Свобода" Анатолій Вітів заявив, що у відповідь на антиукраїнські ініціативи депутату Європарламенту від Польщі Томаша Поремби в Україні можуть розпочатися аналогічні дії. Про це повідомила прес-служба Волинської обласної організації ВО "Свобода".

"Те, що напередодні депутат Європарламенту від опозиційної польської партії "Право і справедливість" Томаш Поремба заявив про намір ліквідувати пам'ятник воїнам УПА в с. Грушовіца Перемишльського повіту Підкарпатського воєводства Польщі, свідчить про продовження антиукраїнського шовіністичного курсу польських політиків", - заявив Вітів.

За його словами, цей курс відповідає рішенням польського Сенату і Сейму та антиукраїнським заявам польського Президента Броніслава Коморовського.

"На жаль, поляки все далі відходять від принципу взаємного прощення і вибачення, грубо порушуючи досягнуте ціною великих зусиль порозуміння між двома народами. Така позиція окремих політиків у Польщі дістане адекватну відповідь української сторони", - підкреслив Вітів.

Він попереджає, що в Україні можуть розпочатися аналогічні дії з польськими пам'ятниками.

"Польському політику, члену Європарламенту Томашу Порембі... варто було б спочатку подумати, якими можуть бути наслідки його ініціатив для польської сторони та майбутніх відносин між двома народами", - наголосив Вітів.

Нагадаємо, у Польщі буде ліквідовано пам'ятник членам УПА, що знаходиться у Грушовицях (Hruszowice) Перемиського повіту.