ua en ru

Суддів в Україні необхідно призначати лише на 10 років, - екс-голова ВРЮ

На даному етапі суспільного розвитку в Україні виправдане призначення судді на 5 років вперше, з перепризначенням кожні 10 років. Такої думки дотримується екс-голова Вищої ради юстиції (ВРЮ), суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Володимир Колесніченко.

"У цьому випадку не потрібно буде кожного разу створювати новий люстрационный комітет, адже судді перед призначенням звітуватимуть про свою роботу, а громадяни зможуть оцінити їх діяльність", - додав він.

Колесніченко також зазначив необхідність підвищення вікового цензу для призначення на посаду судді до 30 років.

На думку судді, змін потребує і створена в 2010 р. процедура добору на посаду судді. "З моменту подачі документів до призначення на посаду судді проходить 1,5 - 2 роки, та все одно ця процедура не дає гарантії якісного відбору, - вважає Колесніченко. - Очевидно, що процес слід спростити до тестування, проведення спеціальних перевірок кандидатів на посади суддів, психофізіологічного тестування та співбесіди у Вищій раді юстиції. Конкурс на посаду судді повинен стати відкритим і реальним".

Екс-голова ВРЮ також вважає, що з метою мінімізації впливу політиків на суди, держава повинна піти на безпрецедентний крок і передати питання добору, призначення, звільнення і відповідальності суддів, надання згоди на арешт або відсторонення від посади виключно Вищій раді юстиції. "Слід, нарешті, виконати повною мірою рекомендації Венеціанської комісії щодо створення Вищої ради юстиції як єдиного органу суддівського управління, який працює на постійній основі, більшість у складі якого будуть формувати судді, обрані самими суддями. - зазначив Колесніченко. - За допомогою трьох комісій (дисциплінарної, щодо добору суддів та з питань кар'єри суддів) ВСЮ зможе повною мірою реалізувати державну політику в сфері формування високопрофесійного суддівського корпусу".