ua en ru

У судах розглядаються справи 280 осіб, причетних до насильства на Майдані, - Луценко

У судах розглядаються справи 280 осіб, причетних до насильства на Майдані, - Луценко Фото: Юрій Луценко (facebook.com/gp.gov.ua)

Прокуратура очікує від судів дозволу на заочне засудження втікачів

На розгляді в українських судах перебувають справи 280 осіб, причетних до насильства на Майдані Незалежності під час протестів 2013-2014 - від побиття до вбивства. Про це генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив в інтерв’ю DW.

"Ці процеси, на жаль, довгі. Якщо загинули понад 100 осіб, то судове слідство буде достатньо довгим. Є багато обвинувачених. Є інші справи, у яких середня і вища ланка причетних до незаконних наказів або кримінальних дій на Майдані втекла до РФ або на тимчасово окуповані території", - розповів Луценко.

Він додав, що щодо більшості справ втікачів розслідування завершене і прокуратура чекає від судів дозволу на заочне засудження.

Луценко пообіцяв, що цей рік "ознаменується заочними справами" не тільки над Януковичем, а й щодо осіб, причетних до економічних і загальнокримінальних злочинів.

"Передусім ми отримали дозвіл на заочне засудження Януковича, Захарченка, Якименка – голів МВС і СБУ, відповідно, які підозрюються у даванні завідомо незаконного наказу про розстріл мирних демонстрантів на Майдані. Тож ключова справа, справа честі усієї влади про покарання тих, хто організував безчинства проти мирних демонстрантів, цього року піде в суд", - переконаний генпрокурор.

Нагадаємо, Генпрокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо колишнього командира взводу київського полку "Беркут" за фактами злочинної протидії акціям протесту у ніч з 29 на 30 листопада 2013 року на Майдані Незалежності.