ua en ru

ГПУ направила до суду обвинувальний акт щодо екс-командира київського "Беркуту"

ГПУ направила до суду обвинувальний акт щодо екс-командира київського "Беркуту" Фото: "Беркут" (УНІАН)

"Беркутом" відбувалося виконання "явно злочинного наказу" щодо активістів Майдану

Генпрокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт стосовно колишнього командира взводу київського полку "Беркут" за фактами злочинної протидії акціям протесту у ніч з 29 на 30 листопада 2013 року на Майдані Незалежності. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

"У ході досудового розслідування зібрано достатньо доказів для обвинувачення колишнього командира взводу №2 оперативної роти №4 полку міліції особливого призначення "Беркут", підпорядкованого ГУ МВС України в м. Києві", - йдеться у повідомленні.

Зібрані докази свідчать про незаконне перешкоджання мітингам у Києві на Майдані Незалежності. Перешкоджання супроводжувалось застосуванням фізичного насильства та умисним перевищенням влади і службових повноважень, що супроводжувалось насильством та застосуванням спеціальних засобів. Також зазначено, що відбувалося виконання "явно злочинного наказу".

Обвинувальний акт стосовно колишнього командира київського "Беркуту" 29 січня 2018 року спрямовано для розгляду до Шевченківського районного суду міста Києва.

Зазначається, що департаментом спеціальних розслідувань ГПУ продовжується встановлення та притягнення до кримінальної відповідальності усіх осіб, причетних до перешкоджання мітингам у ніч з 29 на 30 листопада 2013 року на Майдані Незалежності.

"За цим епізодом протидії протестним акціям повідомлено про підозру загалом 20 особам, у тому числі колишнім президенту України, Секретарю Ради національної безпеки і оборони України та його заступнику, голові КМДА, начальнику ГУ МВС України в місті Києві, його заступнику та іншим правоохоронцям", - зазначили в ГПУ.

Десять підозрюваних оголошені в розшук. Також за результатами досудового розслідування у суді з березня 2015 року слухаються обвинувальні акти стосовно: колишніх голови Київської міської державної адміністрації, двох заступників командирів полку МОП "Беркут", двох командирів та заступника командира різних рот ПМОП "Беркут". Із грудня 2016 року розглядаються справи щодо колишнього начальника управління громадської безпеки київської міліції, з червня 2017 року - щодо діючого командира взводу полку поліції особливого призначення управління Нацполіції в Києві.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що департамент спеціальних розслідувань ГПУ направив до суду обвинувальний акт стосовно ще чотирьох екс-"беркутівців" за злочини проти учасників Майдану.