ua en ru

Суд заборонив Берлусконі брати участь у виборах і обіймати державні посади

Апеляційний суд м. Мілан, який розглядає кримінальну справу щодо ухилення від сплати податків екс-прем'єром Італії Сільвіо Берлусконі, у суботу, 19 жовтня, заборонив йому брати участь у виборах протягом найближчих 2 років і займати місце в італійському парламенті.

Апеляційний суд м. Мілан, який розглядає кримінальну справу щодо ухилення від сплати податків екс-прем'єром Італії Сільвіо Берлусконі, у суботу, 19 жовтня, заборонив йому брати участь у виборах протягом найближчих 2 років і займати місце в італійському парламенті. Про це повідомляє Associated Press.

Спочатку вирок передбачав 5-річну заборону на політичну діяльність екс-прем'єра, однак Берлусконі вдалося його оскаржити.

Це рішення стало наслідком вердикту Верховного суду країни, який підтвердив чотирирічний тюремний термін для престарілого політика у справі про податкові махінації у компанії Mediaset.

Втім, поки рішення суду не має сили, оскільки екс-прем'єр досі є сенатором. Лише в листопаді верхня палата парламенту ухвалить рішення, чи знімати Берлусконі з посади.

Берлусконі може подати апеляцію. Рішення суду має затвердити Сенат.

Зазначимо, 77-річний політик не буде відбувати покарання у в'язниці у зв'язку зі своїм віком. Адвокати також просять дозволити йому відбувати покарання протягом 12 місяців, беручи участь у громадських роботах, а не під домашнім арештом.

Нагадаємо, вирок у справі про податкові махінації, згідно з яким Берлусконі мав провести у в'язниці чотири роки (амністія скоротила цей термін до одного року) був винесений ще в жовтні 2012 р. Адвокати екс-прем'єра подали апеляцію, яка не була задоволена.

Найближчим часом на Берлусконі можуть чекати й інші неприємності. Зокрема, екс-прем'єра звинувачують у тому, що він підкуповував свідків у справі про зв'язки з малолітньою танцівницею з Марокко. Колишній прем'єр визнав, що справді передавав жінкам суми в районі 2,5 тис. євро, однак стверджував, що це був не хабар, а подарунок. На даний час суд має намір повторно допитати 32 свідки, щоб з'ясувати, чи дійсно їх свідчення під час процесу були правдивими.

Медіа-магнат і власник футбольного клубу "Мілан" Сільвіо Берлусконі тричі був главою італійського уряду. Остання його відставка датована листопадом 2011 р.

Напередодні Берлусконі заявив, що його лякає майбутнє, яке може бути схожим із ситуацією екс-прем'єра України Юлії Тимошенко.