ua en ru

Сенат Італії має намір виключити Берлусконі зі своїх лав

Італійські сенатори рекомендували позбавити екс-прем'єра республіки Сильвіо Берлусконі повноважень парламентарія. Для цього верхня палата парламенту сьогодні зібралася на спеціальне засідання у Римі.

Італійські сенатори рекомендували позбавити екс-прем'єра республіки Сильвіо Берлусконі (на фото) повноважень парламентарія. Для цього верхня палата парламенту сьогодні зібралася на спеціальне засідання у Римі, передає Reuters.

У спеціальній комісії Сенату із 23 членів більшість належить лівоцентристській Демократичній партії і опозиційним рухам, які ще під час парламентських виборів заявляли про необхідність позбавлення Берлусконі крісла сенатора.

У заяві-відповіді, оголошеній через своїх адвокатів, Берлусконі висловив упевненість у тому, що спроба виключення його із Сенату - лише підступи його політичних опонентів. "У мене не було б можливостей для захисту. Для мене немає причин з'являтися на засіданні перед цими людьми, які вже оголосили через пресу своє однозначне рішення", - прокоментував Берлусконі свою неприсутність на засіданні сенатської комісії.

Рішення спецкомісії стане відомо ввечері 4 жовтня. Після цього воно у двотижневий термін має бути передано на розгляд усього Сенату. У противників Берлусконі там також є більшість голосів.

Очікуване виключення екс-прем'єра з верхньої палати парламенту пов'язане з винесенням йому вироків за низкою фінансових статей. 1 серпня касаційний суд відхилив апеляцію Берлусконі у справі мовної корпорації Mediaset, залишивши в силі обвинувальний вирок. Колишній прем'єр-міністр був засуджений до чотирьох років тюремного ув'язнення, що було замінено на річний термін у зв'язку з амністією.

Наразі не визначено, де Берлусконі буде відбувати ув'язнення. При цьому існує ймовірність, що за віком 76-річний політик може бути поміщений під домашній арешт.

Нагадаємо, напередодні обидві плати італійського парламенту висловили вотум довіри уряду, проголосувавши за продовження роботи чинного кабінету під керівництвом прем'єр-міністра Енріко Летте. Це сталося після того, як колишній прем'єр Берлусконі несподівано відмовився від своїх планів з повалення коаліційного кабінету.