ua en ru

Сербський суд вперше зобов'язав виплатити компенсації сім'ям убитих косовських албанців

Сербський суд вперше зобов'язав виплатити компенсації сім'ям убитих косовських албанців Фото: суд у Белграді призначив компенсацію родичам загиблих у Косово

Розмір компенсацій становить 240 тис. доларів, що менше половини запрошеної суми

Перший основний суд Белграда зобов'язав владу Сербії виплатити компенсації 24 найближчим родичам 14 жінок і дітей, убитих у Косово біля своїх будинків у березні 1999 року. Про це йдеться в повідомленні Центру гуманітарного права (HLC), який представляє інтереси родичів жертв.

Згідно з HLC, це перший випадок, коли суд у Сербії виносить рішення про компенсації за злочини, скоєні представниками влади проти албанського цивільного населення під час збройного конфлікту в Косово.


Йдеться про вбивства у місті Подуєво, які здійснили бійці з підрозділу "Скорпіони", процес тривав дев'ять років.

Розмір компенсацій становить 240 тис. доларів, що становить менше половини початкової суми.

На думку правозахисників, таке рішення "є порушенням права на компенсацію за незаконну діяльність державної влади, гарантованого статтею 35 Конституції Сербії" і "порушенням права на правовий захист за порушення основних прав людини, гарантованого статтею 13 Європейської конвенції про права людини".

Нагадаємо, в січні 2016 року уряд Нідерландів заявив про намір створити в Гаазі суд з розслідування справ про військові злочини у Косово.