ua en ru

Суд не задовольнив касаційну скаргу феросплавників Коломойського

Суд не задовольнив касаційну скаргу феросплавників Коломойського Рішення було прийнято 29 березня

ВАСУ не задовольнив касаційну скаргу УкрФА і Нікопольського заводу феросплавів

Вищий адміністративний суд України не задовольнив касаційну скаргу Української асоціації виробників феросплавів та електрометалургійної продукції (УкрФА) і Нікопольського заводу феросплавів, визнавши законною постанову Національної комісії з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) про встановлення єдиних роздрібних тарифів на електроенергію на травень-липень 2016 року. Відповідне рішення було прийнято 29 березня 2017 р.

Як зазначають ЗМІ, оскаржувані тарифи розраховувалися за методологією, введеною постановою НКРЕКП "Про затвердження порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії", відомої як "Роттердам плюс".

Група "Приват" Ігоря Коломойського контролює Нікопольський і Запорізький заводи, на які припадає близько 90% українського виробництва феросплавів. В собівартості феросплавів ціна електроенергії займає до 50%.

Як пишуть ЗМІ, це не перший конфлікт підприємств Коломойського з державою з приводу тарифів на електроенергію. З 1 грудня 2012 року Запорізький завод феросплавів зупиняв виробництво через відмову ради "Енергоринку" надати пільговий тариф на електроенергію. ЗЗФ відновив виробництво 1 березня 2013 року після підписання меморандуму про взаєморозуміння між КМУ і феросплавними заводами, який дозволив закуповувати електроенергію за пільговим тарифом.

В 2016 році НКРЕКП затвердила ринкову методику розрахунку оптової ціни електроенергії, яка базується на європейському індексі цін на вугілля (API 2). З посиланням на дані НКРЕКП видання пише, що така методика усуває ручне регулювання ціни і рятує Україну від проблем з накопиченням вугілля для проходження опалювального сезону.

Наголошується, що формула "Роттердам плюс" не пов'язана з тарифами на електроенергію для населення. Діючий графік підвищення тарифів для населення був розроблений і затверджений більш ніж за рік до запровадження формульного ціноутворення на вугілля – в лютому 2015-го року.