ua en ru

Суд задовольнив позов Суркісів у справі про націоналізацію ПриватБанку

Суд задовольнив позов Суркісів у справі про націоналізацію ПриватБанку Фото: ПриватБанк (РБК-Україна)

Позов стосувався, зокрема, "визнання протиправними та скасування наказів", що стосуються "ПриватБанку"

25 липня Окружний адміністративний суд Києва повністю задовольнив позов 6 компаній, які пов'язують з українськими бізнесменами Ігорем та Григорієм Суркісами, до Нацбанку України (НБУ), Фонду гарантування вкладів, Міністерства фінансів та "ПриватБанку". Про це повідомляє видання Finbalance.

Мова йде про такі компанії, як Camerin Investments LLP, Sunnex Investments LLP, Tamplemon Investments LLP, Berlini Commercial LLP, Lumil Investments LLP та Sofinam Investments LLP.

Позов стосувався "визнання протиправними та скасування наказів і рішень, визнання адміністративних договорів нечинними, стягнення коштів як поворот виконання рішень, наказів та договорів".

Текст постанови суду засекречений, однак про винесення такого рішення відомо з супутніх судових матеріалів щодо цієї справи, зазначає Finbalance.

У них зауважується, що в рамках свого позову вказані структури просили суд, зокрема, визнати протиправними і скасувати:

- рішення Комісії з питань визначення пов`язаних із банком осіб і перевірки операцій банків із такими особами НБУ №105 від 13 грудня 2016 року про визначення позивачів пов’язаними з "ПриватБанком";

- наказ тимчасового адміністратора "ПриватБанку" №22 від 20 грудня 2016 року "Про заборону видаткових операцій з рахунків пов`язаних осіб" в частині, що стосується прав та інтересів позивачів щодо зупинення/блокування/припинення чи будь-якого іншого обмеження здійснення видаткових (витратних) готівкових та/або безготівкових операцій за депозитними чи будь-якими іншими рахунками;

- рішення тимчасового адміністратора "ПриватБанку" "Про погодження умов продажу неплатоспроможного банку ПАТ КБ "ПриватБанк" від 20 грудня 2016 року №2893 в частині, що стосується прав та інтересів позивачів.

Finbalance припускає, що в рамках націоналізації "ПриватБанку" кошти Camerin Investments LLP, Sunnex Investments LLP, Tamplemon Investments LLP, Berlini Commercial LLP, Lumil Investments LLP, Sofinam Investments LLP могли потрапити під операцію bail-in (примусову конвертацію в акції банку): у судових матеріалах згадувалося про договори про придбання акцій між "ПриватБанком" та вказаними компаніями, від імені яких діяв Фонд гарантування вкладів, а також про списання їх коштів.

Видання зазначає, що під час націоналізації "ПриватБанку", за неофіційними даними, Суркіси могли втратити близько 300 млн доларів.

Нагадаємо, у травні Окружний адміністративний суд задовольнив позов власників "Акцент-Банку" (А-Банк) братів Суркісів і постановив стягнути з державного "ПриватБанку" близько 1,06 млрд гривень на користь позивача.