ua en ru

Суд дозволив СБУ розпочати заочне досудове розслідування проти Плотницького

Суд дозволив СБУ розпочати заочне досудове розслідування проти Плотницького Фото: Ігор Плотницький

Це рішення суду оскарженню не підлягає

Печерський районний суд Києва дозволив Службі безпеки України (СБУ) розпочати спеціальне (заочне) розслідування проти лідера сепаратистського угруповання так званої "Луганської народної республіки" (ЛНР) Ігоря Плотницького. Про це йдеться в ухвалі суду від 7 грудня 2015 року, текст якої опублікований у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У своєму клопотанні слідчий Головного управління СБУ в Києві та Київській області просив суд надати дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні проти Плотницького (у тексті фігурує як особа 1).

Відзначається, що Плотницький підозрюється в скоєнні злочинів, передбачених частиною 3 статті 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення) частиною 2 статті 258 (терористична діяльність), частиною 3 статті 332 (незаконне переміщення осіб через осіб через кордон) Кримінального кодексу.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 17 червня 2014 року Плотницький із застосуванням вогнепальної зброї, а також з метою впливу на прийняття рішень та вчинення дій органами державної влади України, захопили в якості заручника старшого лейтенанта Збройних сил України, організував незаконне переправлення цієї громадянки України через державний кордон на Луганщині на територію Росії.

В ухвалі суду вказується, що наразі у кримінальному провадженні проти Плотницького проведені всі можливі слідчі дії, необхідні для повідомлення остаточної підозри і складання обвинувального акту, однак завершити досудове розслідування не виявляється можливим, оскільки підозрюваний переховується від органів слідства і суду.

"Особа 1 з метою уникнення кримінальної відповідальності переховуються від органів досудового розслідування та суду, зокрема, в районі проведення антитерористичної операції, на неконтрольованих Україною територіях Луганської області. Вказана особа на даний час приймає активну участь у діяльності терористичної організації "Луганська народна республіка", займаючи посаду так званого "глави ЛНР", - йдеться в ухвалі суду.

Зазначимо, суд задовольнив клопотання СБУ та дозволив розпочати заочне досудове розслідування проти Плотницького. Це рішення суду оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, Плотницький ввів "санкції" проти українських бізнесменів Ігоря Коломойського і Сергія Курченка, президента України Петра Порошенка і керівника його адміністрації Бориса Ложкіна.