ua en ru

Суд відмовив банкам у зниженні плати за продаж арештованого майна

Окружний адміністративний суд Києва відмовив групі з 12 банків у зниженні встановленою Міністерством юстиції України (Мін'юстом) плати за продаж арештованого майна. Про це повідомляє "Комерсант Україна".

Повідомляється, що суд відмовив установам у задоволенні позовних вимог, пославшись на те, що їхні інтереси не були порушені. Суд, зокрема, аргументував це тим, що "винагорода спеціалізованої організації за надані послуги з реалізації арештованого майна не повинен оплачувати покупець". З'ясувати, чи подана апеляція, вчора не вдалося, але банки в такій ситуації можуть виграти.

Організатор торгів зараз стягує 15% від вирученої від продажу майна суми, тепер же банки можуть спробувати довести, що покупець повинен платити 15% понад ціну, а значить, вони втратили ці 15% і можуть оскаржити будь-які торги за останні три роки. "Фактично банки тепер не будуть нести втрати на цих торгах, так як покупець повинен буде додатково заплатити комісію в розмірі 15%. У фінустанов тепер з'явилася можливість оскаржити недоотримання цих коштів. Вони зможуть звертатися з позовами до виконавчої служби, яка, в свою чергу, буде звертатися до торгуючим організаціям з метою стягнення цих коштів,- говорить старший партнер адвокатської компанії "Кравець та партнери" Ростислав Кравець.- У багатьох випадках покупцями були підставні особи, за якими стояли торгові майданчики".
Висока комісія зменшує суму, яка після продажу майна йде на погашення кредиту. "Значні ставки комісійної винагороди торгівельній організації (15%) і виконавчого збору (10%), які справляються при реалізації майна боржника, які істотно знижують обсяг проблемної заборгованості, повертається банкам в результаті виконавчого провадження",- зазначає директор департаменту проблемних активів Брокбізнесбанку Олена Сідей. "Завищена комісія спеціалізованих торгуючих організацій не дозволяє боржникам розрахуватися з кредитором в рамках примусового стягнення у більшому обсязі",- розповідає керівник напрямку credit collection Приватбанку Максим Шевченко.

У цьому випадку зменшиться кількість покупців такого майна. "Це хороша новина для банків. Але буде збільшена вартість заставного майна для покупців, і їх кількість може скоротитися",- вважає заступник голови правління, директор роздрібного банку Віейбі Банку Антон Шаперенков. Визначальною є ринкова ціна майна, тому якщо покупець заплатить комісію додатково, що на цю ж суму знизиться сума угоди, і банк все одно отримає менше грошей. "Внаслідок спочатку занижених оцінок і наступних уцінок заставне майно продається з публічних торгів за ціною набагато нижче реальної вартості. Коштів, отриманих від продажу, вистачає на погашення незначної частини кредитного боргу. Інших активів, за рахунок яких банк міг би стягнути заборгованість, у позичальників часто немає",- пояснює директор департаменту проблемних активів роздрібного бізнесу банку "Надра" Сергій Бондарєв.