ua en ru

Суд зобов'язав компанію Коломойського погасити 648 млн гривень боргу перед "Укрнафтою"

Суд зобов'язав компанію Коломойського погасити 648 млн гривень боргу перед "Укрнафтою" Фото: суд зобов'язав компанію Коломойського виплатити борг "Укрнафті"

Засновниками компанії є офшорні компанії, причетні до групи "Приват"

Господарський суд Харківської області задовольнив позов компанії "Укрнафта" і зобов'язав ТОВ "Гарант-УТН" погасити заборгованість за куповану в липні 2015 року на аукціоні нафту у розмірі 648,657 млн гривень. Про це йдеться в рішенні суду.

Згідно з документом, заборгованість утворилася за нафту, куплену ТОВ "Гарант-УТН" 15 липня 2015 року на аукціоні №200 на майданчику Української міжбанківської валютної біржі (УМВБ).

Тоді ТОВ "Гарант-УТН" викупило всі виставляються "Укрнафтою" 128,56 тис. тонн нафти за ціною 11 318,16 гривень/тонна (з ПДВ). Все ж, "Укрнафта" відвантажила ТОВ "Гарант-УТН" нафта на суму 1,455 млрд гривень.

В подальшому, З1 липня 2015 "Укрнафта" та ТОВ "Гаратн-УТН" підписали додаткові угоди до договору, яким встановили термін оплати протягом 5 місяців, але не пізніше 31 грудня 2015 року.

У свою чергу, "Гарант-УТН" перерахувала "Укрнафта" тільки 733,651 млн гривень за цю нафту (не рахуючи 72,753 млн гривень біржового гарантійного внеску, отриманого "Укрнафтою").

В матеріалах суду зазначено, що 26 лютого поточного року "Укрнафта" просила компанію в рамках досудового врегулювання погасити вказану заборгованість, однак отримала відмову.

ТОВ "Гарант-УТН" в свою чергу просив суд зупинити дане виробництво до винесення рішення Окружним адмінсудом Києва за її позовом про визнання недійсним рішення Аукціонного комітету з затвердження стартової ціни на сировину на аукціоні №200.

За даними "Наші гроші", засновниками ТОВ "Гарант-УТН" є офшори "Ончан лімітед" (Onchan limited) і "Нултон кепітал інк." (Nulton capital inc.). Зазначені офшори, зареєстровані на Карибських островах британської юрисдикції причетні до діяльності групи "Приват" Ігоря Коломойського.

Нагадаємо, суд скасував наказ МЕРТ про нарахування 90,5 млн гривень пені "Укрнафті".