ua en ru

Суд скасував наказ МЕРТ про нарахування 90,5 млн гривень пені "Укрнафті"

Суд скасував наказ МЕРТ про нарахування 90,5 млн гривень пені "Укрнафті" Фото: суд скасував нарахування пені "Укрнафті"

Суд не знайшов підстав для нарахування пені, оскільки в статутному фонді компанії немає частки держави

Київський апеляційний адміністративний суд скасував наказ Мінекономіки, яким відомство нарахувало "Укрнафті" 90,452 млн гривень пені за несвоєчасну сплату до держбюджету дивідендів за 2014 рік в розмірі 632,3 млн. гривень. Про це йдеться в постанові суду від 22 серпня, опублікованsq в Єдиному держреєстрі судових рішень.

Згідно з документом, при нарахуванні пені міністерство посилалося на абзац 5 ч. 5 ст. 11 закону "Про управління підприємствами державної власності", в якому зазначено, що господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, сплачують до державного бюджету україни дивіденди у строк не пізніше 1 липня року, наступного за звітним.


Однак, при розгляді справи суд дійшов висновку, що "Укрнафта" не підпадає під дію цієї норми закону, оскільки, згідно з ухвалою Вищого адмінсуду від 5 лютого 2009 року, в її статутному фонді відсутня частка держави.

Рішення про сплату дивідендів компанією було прийнято на загальних зборах акціонерів 22 липня 2015 року, а сама виплата повинна була бути здійснена до 3 жовтня 2015 року.

2 жовтня "Укрнафта" завершила в повному обсязі виконання зобов'язань щодо виплати дивідендів за 2014 рік перед НАК "Нафтогаз України", перерахувавши до держбюджету всі передбачені рішенням зборів акціонерів 632,3 млн гривень.

Таким чином, дивіденди за 2014 "Укрнафта" сплатила вчасно, тому підстави для нарахування пені відсутні, а претензії Мінекономіки неправомірні.

Нагадаємо, суд зобов'язав ГФС прийняти 2 млрд. куб. м газу "Укрнафти" в якості податкової застави.