ua en ru

Суд змінив запобіжний захід Навальному з арешту на підписку про невиїзд

Кіровський обласний суд задовольнив скаргу прокурора на взяття під варту Олексія Навального і Петра Офіцерова і постановив змінити запобіжний захід з арешту на підписку про невиїзд.

Кіровський обласний суд задовольнив скаргу прокурора на взяття під варту Олексія Навального і Петра Офіцерова і постановив змінити запобіжний захід з арешту на підписку про невиїзд.

Фотогалерея: "Народний сход" у Москві на підтримку Навального

Напередодні Ленінський суд Кірова засудив Навального і Петра Офіцерова до п'яти і чотирьох років позбавлення волі відповідно, а також зобов'язав обох виплатити штраф в 500 тис. рублів. Суд визнав їх винними в розкраданні майна підприємства "Кіровліс" на суму більш ніж в 16 млн рублів. Після оголошення рішення суду обидва засуджених були взяті під варту прямо в залі суду і перепроваджені в слідчий ізолятор.

Читайте також: Навальний засуджений до п'яти років позбавлення волі

Обвинувачі, які вимагали для Навального шість років позбавлення волі, несподівано не погодилися з рішенням суду по мірі запобіжного заходу, оскільки вважають, що Навальний до вступу вироку в силу міг би перебувати під підпискою про невиїзд.

Прокуратура мотивувала своє клопотання участю Навального у виборчій кампанії. Знаходження в СІЗО перешкоджає забезпеченню рівного доступу кандидатів до роботи з виборцями, заявили обвинувачі. Суд погодився з цими доводами.

Навальний у ході засідання кілька разів подякував своїм прихильникам, що вийшли напередодні на вулиці і тим самим зробили, на його думку, сьогоднішній суд можливим. Опозиціонер зазначив, що подібний випадок унікальний. Ситуація нагадала йому звільнення "прокурорів, які кришували казино". Навальний також пообіцяв, що, коли повернеться до Москви разом зі своїм виборчим штабом вирішить, в якому вигляді він продовжить передвиборну боротьбу.

Після оголошення вироку передвиборний штаб Навального оголосив про те, що політик знімається з виборів у мери Москви. Пізніше керівник передвиборного штабу Леонід Волков розцінив апеляцію прокуратури, як реакцію саме на рішенні про зняття кандидатури Навального.

"Позицію прокуратури розцінюємо як нашу тактичну перемогу. Ми змішали їм карти позицією щодо зняття (кандидатури Навального з виборів мера Москви)", - написав Волков у своєму блозі в Twitter. Він також повідомив, що якщо скарга прокуратури буде задоволена і Навальний буде звільнений, то він візьме участь у виборах.

Читайте також: Акції на підтримку Навального закінчилися масовими арештами демонстрантів

Додамо, що вирок викликав обурення у прихильників Навального по всій країні, люди стихійно вийшли на вулиці кількох російських міст. Найбільші масові протестні виступи пройшли в Москві. Демонстранти зібралися в районі Манежної площі, періодично намагаючись перекрити Тверську вулицю. У ході розгону акції протесту було затримано більше 200 осіб.