ua en ru

Суд за позовом НБУ відкрив провадження про стягнення коштів з Коломойського

Суд за позовом НБУ відкрив провадження про стягнення коштів з Коломойського Фото: Ігор Коломойський (УНІАН)

ПриваБанк отримував кредити рефінансування під особисте зобов'язання Коломойського

Господарський суд Дніпропетровської області 11 липня призначив підготовче засідання за заявою Національного банку до колишнього власнику "ПриватБанку" Ігоря Коломойського. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як нагадали в прес-службі, у червні 2018 року НБУ подав чотири позови до Коломойського про стягнення з нього як з фінансового поручителя "ПриватБанку" заборгованості за кредитами рефінансування відповідно на 1,8 млрд грн, 1,27 млрд грн, 1,29 млрд грн, 0,5 млрд грн. Йдеться про зобов’язання за договорами поруки відповідно до заборгованості, що виникла станом на кінець грудня 2015 року.

За даними НБУ, Господарський суд Дніпропетровської області відмовив у відкритті проваджень. Однак Велика Палата Верховного суду задовольнила касаційні скарги Національного банку та скасувала рішення судів попередніх інстанцій.

Щодо стягнення заборгованості з Коломойського, яка почала формуватися вже з 2016 року, НБУ звернувся у грудні 2018 року з відповідним позовом до суду першої інстанції Республіки і Кантона Женеви (Швейцарія).

Нагадаємо, НБУ в грудні 2018 року звернувся до Першої інстанції суду Республіки та Кантона Женеви за місцем проживання Ігоря Коломойського з метою стягнення заборгованості як з фінансового поручителя перед НБУ. Коломойський залишається боржником перед НБУ на суму 9,2 млрд грн.

Як повідомляло РБК-Україна, 20 квітня суддя Печерського райсуду міста Києва В'ячеслав Підпалий розірвав договори особистої поруки Ігоря Коломойського за кредитами рефінансування "ПриватБанку".