ua en ru

Прокурор суду в Гаазі не вважає, що на Майдані відбувалися злочини проти людяності

Прокурор суду в Гаазі не вважає, що на Майдані відбувалися злочини проти людяності Фото: прокурор Фату Бенсуда

Дії силовиків на Майдані були спрямовані "проти цивільного населення", але їх не можна віднести до злочинів проти людяності

Під час зіткнень на Майдані в Києві, що передували поваленню тодішнього Президента України Віктора Януковича, були серйозно порушені основні права людини, але не скоювалися злочини проти людяності. Про це йдеться в доповіді, представленій у четвер, 12 листопада, прокурором Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі Фату Бенсуда, повідомляє AFP.

"Передбачувані злочини не можуть бути рівносильними злочинам проти людяності, але серйозні порушення прав людини мали місце бути", - говориться в доповіді.

Насильницькі дії силовиків на Майдані були спрямовані "проти цивільного населення", однак достатні докази того, що це відбувалося "широкомасштабно або систематично", відсутні.

Бенсуда додала, що "уважно стежить за ходом і висновками" розслідування катастрофи малайзійського літака, що виконував рейс MH17 і збитого в небі над Донецькою областю в липні 2014 року.

Україна не є державою-учасницею МКС, оскільки ще не ратифікувала Римський статут, хоча і підписала його. Однак у квітні 2014 року Україна визнала юрисдикцію міжнародного суду щодо злочинів, вчинених з листопада по лютий 2013 2014 року.

У вересні 2015 року Україна заявила про визнання юрисдикції МКС щодо злочинів, які могли бути здійснені на її території після 20 лютого 2014 року.

Нагадаємо, суд визнав недостовірною інформацію щодо причетності сина Януковича до розстрілів на Майдані.