ua en ru

Суд Алжиру оштрафував стільникового оператора Orascom Telecom Algeria, підконтрольного VimpelCom, на 1,3 млрд дол

Алжирський суд першої інстанції виніс рішення у справі стільникового оператора Orascom Telecom Algeria (OTA, торгова марка Djezzy), підконтрольного VimpelCom, зобов'язавши Djezzy виплатити штраф на суму 99 млрд алжирських динарів (близько 1,3 млрд дол.) і засудивши за кримінальною статтею одного з топ-менеджерів компанії. Про це йдеться в опублікованому сьогодні повідомленні Orascom Telecom Holding - материнської компанії OTA.

Відповідно до прес-релізу, санкції винесені щодо порушення Djezzy правил алжирського центрального банку, що визначають порядок переведення валютних коштів.

За даними агентства Reuters, суд Алжиру оштрафував виконавчого директора Djezzy на 93 млрд динарів (1,25 млрд дол) і через два тижні може засудити його до тюремного терміну. Раніше сьогодні агентство повідомило з посиланням на джерела в уряді Алжиру, що влада має намір викупити контроль над Djezzy у VimpelCom за 6,5 млрд дол

OTA продовжує дотримуватися точки зору, що ні компанія, ні її керівники не порушували закон, і готується оскаржити рішення суду.

Компанія VimpelCom офіційно заявила, що повністю підтримує менеджмент алжирського підрозділу. "VimpelCom вивчає всі можливі дії і подальші кроки, а також аналізує вплив судового рішення на переговори з урядом Алжиру з продажу мажоритарного пакета акцій OTA", - йдеться в прес-релізі VimpelCom.

Єгипетська Orascom Telecom Holding володіє 96,8% в капіталі Djezzy, а VimpelCom - 51,9% в капіталі Orascom Telecom Holding, що дає йому ефективну частку в Djezzy, еквівалентну 51%.

Влада Алжиру давно хочуть націоналізувати Djezzy, яка приносить більше всього доходу холдингу Orascom Telecom. У 2010р. влади нарахували Djezzy 230 млн дол. несплачених податків, що було сприйнято незалежними експертами як тиск на компанію з метою домогтися її націоналізації. Djezzy перейшла під контроль VimpelCom навесні 2011р. після закінчення операції з придбання телекомунікаційних активів єгипетського бізнесмена Нагіба Савіріс вартістю більше 6 млрд дол У січні 2012 р. VimpelCom і уряд Алжиру підписали меморандум про взаєморозуміння щодо долі Djezzy. VimpelCom погодився розглянути продаж контрольного пакета акцій Djezzy (51%) за умови прийнятної ціни та задоволення інших умов.

VimpelCom Ltd. - об'єднана телекомунікаційна компанія, утворена в результаті злиття російського оператора ВАТ "ВимпелКом" і українського ЗАТ "Київстар". Акціонерами компанії є російська Altimo (управляє телекомунікаційними активами "Альфа-груп") і норвезький Telenor, які володіють 25% і 36,4% голосуючих акцій відповідно. З 22 квітня 2010 р. на Нью-Йоркській фондовій біржі (NYSE) замість американських депозитарних розписок (ADR) "ВимпелКому" торгуються розписки на акції VimpelCom Ltd. Чистий прибуток VimpelCom Ltd. по US GAAP за 2011 р. в порівнянні з показником 2010 р. знизився на 71% і склав 488 млн дол. Виручка оператора в звітний період досягла 20 млрд 250 млн дол., що на 93% більше, ніж роком раніше.