ua en ru

Будівництво ядерного могильника під Києвом занадто дорогий проект для України, - Прогнімак

Будівництво ядерного могильника під Києвом занадто дорогий проект для України. Про це під час онлайн-конференції на сайті РБК-Україна заявив лідер партії "Зелені", кандидат у ВР Олександр Прогнімак.

"Наше ставлення до цього питання строго негативне. По-перше, будівництво ядерного могильника можуть дозволити собі дуже багаті країни. Такі, як Росія чи Німеччина. Або ядерні могильники будуються в бідних африканських країнах по-принципу хоч трава не рости після... Основне забруднення при аварії на Фукусімі дали сховища ядерного палива... будь який форс-мажор... навіщо нам наступати на ті ж граблі? " - сказав Прогнімак.

Крім того, він зазначив, що вартість даного проекту і його утримання може обійтися в рази дорожче, ніж це передбачає держава.

"Сподіваюся, що це лише політичний крок, а якщо ні - ми вийдемо на демонстрацію. Це проблема всієї країни, треба піднімати питання і боротися", - сказав Прогнімак.

Нагадаємо, відпрацьоване ядерне паливо українських АЕС планується зберігати в спеціальному сховищі в Київській області близько ЧАЕС. Відповідний закон був прийнятий 9 лютого ц.р. Верховною Радою, 2 березня його підписав Президент. Вартість будівництва оцінюється в суму понад 3,5 млрд грн.