ua en ru

Стратегія сприяння розвитку громадянського суспільства допоможе становленню інституту благодійництва, - Ставнійчук

Підписаний Президентом України Віктором Януковичем указ № 212/2012 "Про Стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні та першочергові заходи щодо її реалізації", а також затверджений главою держави план першочергових заходів з реалізації стратегії передбачає низку конкретних кроків. Йдеться про: доопрацювання законопроекту про місцеві референдуми; пакет законодавчо-нормативних документів, пов'язаних із розширенням прав та можливостей участі громадян у вирішенні проблем в їхніх регіонах; запровадження практичних механізмів обов'язкового врахування органами виконавчої влади результатів громадських експертиз тощо. Про це заявила на брифінгу радник Президента України, керівник головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента, голова координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства Марина Ставнійчук, передає прес-служба глави держави.

Ставнійчук також зауважила, що Стратегія та План заходів передбачають кроки, розраховані як на коротко- , так і довгострокову перспективи. Зокрема, мова йде про заходи, що мають бути реалізовані до 2015 та 2020 років.
За словами Ставнійчук, стратегія відкриває можливість для становлення в Україні інституту національного благодійництва - "донора" громадянського сектора. Сьогодні, зазначила вона, значну частину громадських організацій підтримують іноземні благодійні фонди. Натомість тепер створюються умови для розвитку українських благодійних організацій, крім того, самі громадські об'єднання отримують можливість займатися господарською діяльністю та спрямовувати зароблені кошти на виконання своїх статутних завдань.

За її словами також, затверджена главою держави стратегія спрямована на утвердження громадянського суспільства як гарантії демократичного розвитку держави, запровадження громадського контролю за діяльністю влади, забезпечення незалежної діяльності інститутів громадянського суспільства. Йдеться також про посилення впливу громадськості на прийняття суспільно важливих рішень, створення умов для широкого представництва інтересів громадян в органах влади та місцевого самоврядування, проведення регулярних консультацій із громадськістю з важливих питань життя суспільства і держави, розширення можливостей громадянського сектору у виробленні та наданні якісних послуг - насамперед у соціальній, медичній, освітній сферах.
"Саме ефективне, сильне, активне громадянське суспільство є гарантом демократичного розвитку Української держави, прав і свобод людини та громадянина", - наголосила Ставнійчук. Вона звернула увагу, що одним із першочергових завдань центральної та регіональної влади Президент бачить саме налагодження конструктивного діалогу з громадянським суспільством.
Марина Ставнійчук також звернула увагу на те, що підписання указу відбулося практично одночасно з прийняттям Верховною Радою закону України "Про громадські об'єднання", над яким спільно працювали представники громадськості, Адміністрації Президента, уряду та парламенту. Таким чином, наголосила вона, стратегія фактично вже починає втілюватися на практиці.

Радник Президента наголосила: створення інституційної основи нової державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства дозволить збільшити рівень довіри громадськості до органів влади, покращити міжнародний імідж України як демократичної держави, забезпечити оптимізацію бюджетних витрат на суспільно-корисні послуги завдяки залученню додаткових ресурсів, підвищити соціально-економічну та політичну ефективність громадянського суспільства в Україні.

"Державна політика сприяння розвитку громадянського суспільства має бути спрямована на вдосконалення насамперед правових механізмів і практик демократії участі. Саме демократія участі є тим інструментом, який сприятиме розвитку існуючих форм безпосередньої та представницької демократії та має стати основою суспільного розвитку", - резюмувала голова координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства.

Нагадаємо, 24 березня Президент України Віктор Янукович своїм указом №212/2012 затвердив стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні та першочергові заходи щодо її реалізації.