ua en ru

Страховики створили Антитерористичний страховий пул України

Українцям запропонують страхуватися від терористичних атак і диверсій. Для цього створений Антитерористичний страховий пул, який зможе страхувати ризики на 100 млн грн. До складу пулу вже увійшло 13 компаній. При цьому далеко не всі страховики вважають актуальним і доцільним включати цей ризик в договори страхування - вірогідність терористичних атак дуже низька. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

Страховики організували Антитерористичний страховий пул України (АСПУ) для страхування і перестраховки рисок тероризму і диверсії на території країни. Пул був створений ще 9 вересня за ініціативою СК "Перша" і СТ "Іллічівське", але про це стало відомо лише вчора. До 19 грудня, окрім них, до пулу увійшло ще 11 компаній: "Українська страхова група", "Український страховий будинок", "Оранта", "Домінанта", "Європейський страховий альянс", "Страхові гарантії", "Альфа Страхування", "Арсенал Страхування", "Універсальна", "Здорово" і "Арма".

У глобальному рейтингу тероризму Україна займає 56-е місце з 158 країн. У 2012 році в країні відбулися три інциденти, по двох з них був причинний матеріальний збиток. "У останні десять років загроза тероризму стає все більш реальною, тому я вважаю, що ці питання зараз актуальні як ніколи. У світової практики такі ризики покриваються або коштом держави, або за рахунок спеціалізованих страхових компаній, або за рахунок пулів. Ми вибрали останній варіант як найбільш ефективний", - заявив глава Нацкомфінуслуг Борис Візіров.

Адміністратором АСПУ виступить російська компанія "Індустріальний страховий брокер", яка управляє російським пулом. "В Україні до цих пір немає практики застосування спеціалізованого програмного забезпечення в діяльності страхових пулів, тому ми звернулися із пропозицією про співпрацю до російських колег", - пояснив директор АСПУ Микола Суплік. "Управління пулом - це складне завдання: необхідно вибудовувати бізнес-процеси між великою кількістю учасників, забезпечити виконання термінів по взаєморозрахунках між учасниками по перестраховочних преміях і збитках. Створення подібної системи управління обійдеться мінімум в 10,5 млн грн, а у нас ця система вже є", - сказав генеральний директор "Індустріального страхового брокера" Андрій Хохлов.