ua en ru

Побоювання інвесторів з приводу дефолту України досягли максимуму з травня

Побоювання інвесторів з приводу дефолту України знову ростуть. Вартість обслуговування бондів України з погашенням у 2017 р. досягла сьогодні 14,4%. Це найвища позначка з початку травня цього року, коли Міжнародний валютний фонд оголосив про виділення Києву 17 млрд дол.

Побоювання інвесторів з приводу дефолту України знову ростуть. Вартість обслуговування бондів України з погашенням у 2017 р. досягла сьогодні 14,4%. Це найвища позначка з початку травня цього року, коли Міжнародний валютний фонд оголосив про виділення Києву 17 млрд дол.

Дорожнеча обслуговування держоблігацій пояснюється декількома факторами. До них належать, наприклад, держгарантії Києва з цінних паперів НАК "Нафтогаз України". До кінця вересня газова компанія повинна погасити облігації на 1,6 млрд дол. Процентна ставка по них складає 9,5%, а купон виплачується двічі на рік - у березні та вересні.

Поки "Нафтогаз" заявляє, що здатний впоратися з платежами в поодинці. 10 вересня головний радник голови правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко повідомив, що компанія зарезервувала кошти для виконання своїх зобов'язань. Тоді ж міністр фінансів України Олександр Шлапак зазначив, що у Києва вистачить валюти, щоб виконати всі зобов'язання до кінця року.

У цьому можуть допомогти Києву транші від МВФ в рамках кредиту на 17 млрд дол., який був узгоджений навесні цього року. Чергова порція в 1,4 млрд дол. була направлена в Україну 4 вересня. За відомостями Tradeweb, з 2015 по кінець 2017 р. Україна повинна погасити бонди приблизно на 7 млрд дол., які торгуються на міжнародному ринку.

Ще однією причиною недовіри учасників ринку до українських цінних паперів є нестабільність на сході країни. Як зазначає Bloomberg, новини про можливий зрив домовленостей про перемир'я, досягнутих в Мінську, і відновлення бойових дій за останні чотири дні призвели до зростання вартості українських євробондів з погашенням у липні 2017 р. на 1,65 п.п. Відділення сепаратистських регіонів або продовження АТО можуть призвести до ще більшого стрибка цін.

Незважаючи на допомогу з боку МВФ і значні золотовалютні резерви, які в серпні досягали 15,8 млрд дол., частина інвесторів вважають, що Україні доведеться хоча б частково реструктуризувати свій борг найближчим часом.

Як зазначає Bloomberg, аналітики Goldman Sachs 11 вересня спрогнозували ймовірність реструктуризації в 15% в наступному році. Власники українських облігацій при такому сценарії можуть втратити від 35% до 50%.

Можливість реструктуризації Україною своєї заборгованості обговорювалася і раніше. У червні The Wall Street Journal писала, що Україна неофіційно обговорювала з кредиторами можливість реструктуризації заборгованості або продовження строків її погашення. Тоді сторонам не вдалося прийти до компромісу.