ua en ru

Столтенберг визнав вплив російської загрози на військові навчання НАТО

Столтенберг визнав вплив російської загрози на військові навчання НАТО Фото: Йенс Столтенберг (president.gov.ua)

У Норвегії заплановані масштабні навчання НАТО з участю 31 країни

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг визнав вплив "російської загрози" на військові навчання Північноатлантичного альянсу. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на стенограму, опубликованую на сайті військового блоку.

Повідомляється, що військові навчання Trident Juncture були заплановані п'ять років тому і не пов'язані безпосередньо з загостренням у відносинах західних країн і Росії, хоча поведінка Москви при плануванні маневрів враховувалося, заявив Столтенберг.

"Навчання в Норвегії Trident Juncture були оголошені в 2013 році. Це давно заплановані навчання", - сказав Столтенберг.

При цьому він додав, що план з найбільших закінчення холодної війни маневрів коректувався у зв'язку з "новими загрозами та викликами", до яких відноситься оновлення військового потенціалу Росії. За словами Генсека НАТО, Альянс "рішуче і пропорційно" діє у відповідь на зміни обстановки.

"Ми будемо відпрацьовувати захист союзників. Ми задіємо авіацію, флот і сухопутні сили. Звичайно, використовуємо і кіберможливості", - уклав він.

Нагадаємо, у Норвегії в жовтні і листопаді пройдуть масштабні військові навчання НАТО "Trident Juncture-2018" за участю представників 31 країни.

Раніше повідомлялося, що в Росії почалися військові навчання на випадок раптової зовнішньої агресії. Додамо, в Сербії з 1 по 5 жовтня пройдуть спільні льотно-тактичні навчання повітряно-космічних сил РФ і військово-повітряних сил і військ ППО Сербії.