ua en ru

Столтенберг: гібридні атаки на будь-якого члена НАТО вважаються нападом на альянс

Столтенберг: гібридні атаки на будь-якого члена НАТО вважаються нападом на альянс Фото: Йенс Столтенберг

Гібридні загрози НАТО виходять з різних регіонів світу

Військовий альянс НАТО може задіяти 5-ю статтю Вашингтонського договору в випадку гібридних атак проти альянсу. Про це повідомляє РИА Новини, посилаючись на заяву генсека НАТО Йенса Столтенберга.

П'ята стаття Вашингтонського договору свідчить, що напад на будь-якого члена НАТО трактується як напад на альянс.

"Ми вирішили, що гібридні атаки можуть також задіяти застосування 5-ї статті", - сказав він завершенні засідання Ради НАТО на рівні міністрів закордонних справ.

За словами Столтенберга, гібридні загрози НАТО не пов'язані з однією конкретною країною, вони виходять з різних регіонів світу.

"Нам потрібно реалізувати всі ці складові. Гібридні виклики передбачають дуже широкий спектр загроз, і НАТО потрібен дуже широкий спектр можливостей, щоб захищатися. Оскільки, до наприклад, гібридні нападу містять дезінформацію, обман, час на відповідні дії дуже обмежена, і тому потрібно дуже висока ступінь готовності наших сил", - сказав Столтенберг.

Як повідомив генсек альянсу, схвалена у вівторок главами МЗС НАТО нова концепція боротьбі з гібридними погрозами, включає три складові: "підготовка, стримування і оборона".

Нагадаємо, НАТО готує нову військову підтримку Туреччини. Столтенберг повторив свій заклик до Туреччини і Росії залагодити кризу і знайти шляхи для запобігання повторення такої ситуації.