ua en ru

У Стокгольмі завтра відбудуться слухання за рішенням проти "Газпрому"

У Стокгольмі завтра відбудуться слухання за рішенням проти "Газпрому" Фото: Юрій Вітренко (uacrisis.org)

За його словами, Україна тепер не повинна платити "Газпрому" близько 80 млрд доларів

У середу, 9 жовтня, у Стокгольмі в апеляційному суді розпочнеться слухання щодо рішення Стокгольмського арбітражу, який відхилив вимоги російського "Газпрому" до НАК "Нафтогаз України" за контрактом на постачання газу в частині принципу "бери або плати". Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на повідомлення виконавчого директора Групи "Нафтогаз" Юрія Вітренка Facebook.

Він зазначив, що сьогодні разом з юристами готується до слухання.

"Мабуть символічно, що день юриста зустрічаю в Стокгольмі, де разом з кращими юристами світу готуємося до слухань в апеляційному суді за рішенням арбітражу проти Газпрому. Перша справа (а їх всього три) стосується насамперед рішення арбітражу, яке обнулив наші зобов'язання за положеннями контракту "бери або плати", - написав він.

За його словами, з-за цього рішення Україна тепер не повинна платити "Газпрому" близько 80 млрд доларів, тому не дивно, що російська сторона хоче його оскаржити".

"Слухання розпочинаються завтра", - додав Вітренко.

Раніше "Нафтогаз" висунув "Газпрому" кілька вимог. Зокрема, розблокування можливості отримувати на кордоні Україна-РФ газ з Туркменістану, газ незалежних виробників у Росії, а також газ для європейських контрагентів "Газпрому".

Нагадаємо, під час тристоронніх переговорів по газу, які пройшли 19 вересня в Брюсселі, обговорювалися питання транзиту газу, а також поставок російського газу в Україну. За результатами переговорів міністр енергетики Олексій Оржель повідомив, що транзитний договір не може бути підписаний до січня 2020 року.