ua en ru

Ставки ЄЦБ будуть зберігатися на поточному або більш низькому рівні довгий час, - Драги

Ставки Європейського центрального банку (ЄЦБ) будуть зберігатися "на поточному або більш низькому рівні протягом тривалого періоду часу", заявив глава ЄЦБ Маріо Драгі на прес-конференції після засідання керуючої ради банку. За його словами, політика ЄЦБ буде залишатися стимулюючої "настільки довго, наскільки це необхідно".

Ця заява певною мірою стало для ринків сенсацією. Раніше до цього ЄЦБ ніколи не використовував формулювань, які експліцитно висловлювали б часові орієнтири монетарною політики (так звані заяви forward guidance). Замість цього ЄЦБ використовував заяви абстрактно-умовного характеру, типу "монетарна політика залишатиметься стимулюючої настільки довго, наскільки це необхідно".

"Керуюча рада очікує, що ключові процентні ставки ЄЦБ залишаться на поточних або більше низьких рівнях протягом тривалого періоду часу, - сказав Драгі. - Ці очікування засновані на тому, що інфляція в єврозоні в цілому прогнозується на відносно низькому рівні в середньостроковій перспективі, враховуючи загальну слабкість реальної економіки і знижену монетарну динаміку".

Нова заява Драгі примітно також тим, що вказує на реальну можливість негативних процентних ставок. Базова ставка рефінансування ЄЦБ зараз знаходиться на історично низькому рівні - 0,5% річних, в той час як ставка за депозитами overnight - взагалі на нульовому рівні. Якщо ЄЦБ вирішить і далі знизити базову ставку, швидше за все, одночасно буде знижена і депозитна ставка: у такому випадку вона прийме негативне значення.

Раніше Драгі вже давав зрозуміти, що ЄЦБ технічно готовий до негативної ставки за депозитами. Економісти відзначають, що негативні номінальні ставки можливі не тільки в теорії, а й на практиці. Більше того, центральні банки в Європі вже вдавалися до негативних ставками. У 2009 р. Центробанк Швеції першим став стягувати з банків плату за розміщення вільних коштів на його рахунках. У 2012 р. Центробанк Данії знизив свою депозитну ставку до -0,2%.

Негативні ставки Центробанку в теорії покликані мотивувати комерційні банки більше кредитувати один одного і реальний сектор економіки в часи низької ділової активності.