ua en ru

Стало відомо про перевірку заходів захисту екс-шпигунів з Росії після Солсбері

Стало відомо про перевірку заходів захисту екс-шпигунів з Росії після Солсбері Фото: підозрювані в отруєнні Скрипалів (скрін з відео камер спостереження)

Розвідка США провела масштабний огляд заходів захисту перебіжчиків з Росії

Після отруєння в британському Солсбері колишнього російського агента Сергія Скрипаля та його доньки Юлії розвідка США провела масштабний огляд заходів захисту екс-шпигунів з Росії. Про це написала газета The New York Times з посиланням на діючих і колишніх співробітників американської розвідки.

Газета пише, що були вивчені діючі заходи безпеки російських перебіжчиків і можливість відшукати їх через соціальні мережі, родичів або інші джерела.

Повідомляється, що московські спецслужби вистежували ряд росіян, які таємно працювали інформантами Центрального розвідувального управління США. За їх даними, інформанти були переселені в США в рамках секретної програми по захисту колишніх агентів.

Відповідний центр ЦРУ відповідає за безпеку більш ніж 100 агентів, яким надають громадянство США, пише видання.

Нагадаємо, раніше в Британії заявили, що підозрювані в отруєнні колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля Олександр Петров і Руслан Боширов є офіцерами військової розвідки Росії. Як відомо, в інтерв'ю одному з російських телеканалів вони повідомили: "Ми планували відірватися в Лондоні. У Солсбері поїхали подивитися на собор, Олд Сарум, Стоунхендж. Але 3 березня був сильний снігопад, тому ми не змогли нормально погуляти. 4 березня ми повернулися, щоб все-таки побачити визначні пам'ятки. Ми не знали раніше, хто такий Скрипаль".

У Британії встановили особи двох чоловіків, які фігурують в отруєнні екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в англійському місті Солсбері. Їх звинуватили у змові вбивства Скрипалів з використанням речовини "Новичок". Пізніше було встановлено, що співробітники ГРУ РФ, яких підозрюють в отруєнні Скрипалів, з вересня 2016 року по березень 2018 майже 30 разів літали в Європу, найчастіше - в Женеву.

Як заявив міністр безпеки Великобританії Бен Уоллес, президент Росії Володимир Путін несе кінцеву відповідальність за отруєння нервово-паралітичною речовиною Скрипалів.