ua en ru

За отруєння в Солсбері відповідальний Путін, - міністр безпеки Британії

За отруєння в Солсбері відповідальний Путін, - міністр безпеки Британії Фото: Бен Воллес (policeoracle.com)

Уряд РФ контролює, фінансує і скеровує військову розвідку, додав міністр безпеки

Президент Росії Володимир Путін несе кінцеву відповідальність за отруєння нервово-паралітичною речовиною колишнього російського подвійного агента Сергія Скрипаля і її доньки Юлії у Солсбері. З відповідною заявою виступив міністр безпеки Великої Британії Бен Воллес, інформує AFP.

Як зазначає видання, Лондон звинуватив двох співробітників ГРУ РФ у використанні "Новічка" для вбивства колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в південно-західному англійському місті Солсбері.

Відповідаючи на питання про те, чи несе Путін відповідальність, Воллес сказав: "У кінцевому рахунку, він це робить, оскільки він є президентом Російської Федерації, і саме його уряд контролює, фінансує і скеровує військову розвідку, ГРУ, через своє Міністерство оборони".

"Я не думаю, що хтось може сказати, що Путін не контролює свою державу, і ГРУ, без сумніву, не виключення", - додав міністр.

Раніше генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг привітав заяву влади Великобританії про те, що є достатні докази для пред'явлення звинувачень двом громадянам Росії "по справі Скрипалів".

Зазначимо, що Великобритания попросила про терміновому засіданні Ради безпеки ООН з-за нових даних щодо отруєння в Солсбері.

Додамо, що 5 вересня, у Великобританії звинуватили двох громадян РФ в отруєнні екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в англійському місті Солсбері. Сліди отруйної речовини класу "Новачок" знайдені в готельному номері, де зупинялися підозрювані Олександр Петров і Руслан Боширов.

Пізніше прем'єр-міністр Британії Тереза Мей заявила, що підозрювані в отруєнні колишнього співробітника російської розвідки Сергія Скрипаля та його доньки Юлії працюють у Головному розвідувальному управлінні Міноборони Росії. За словами Мей, операція по отруєнню Скрипалів ймовірно була схвалена не тільки в ГРУ, але і високопоставленими особами в Росії.