ua en ru

Стали відомі нові моделі спецзобов'язань "Нафтогазу"

Стали відомі нові моделі спецзобов'язань "Нафтогазу" Фото: "Нафтогаз України" (РБК-Україна)

Українські чиновники пропонують МВФ дві моделі механізму розрахунку цін на газ

Кабінет міністрів України на переговорах з експертами Міжнародного валютного фонду запропонував дві нові моделі спецзобов'язань НАК "Нафтогаз України" для розрахунку цін на газ. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Два шляхи для влади: Україна домовиться з МВФ про продовження співпраці".

Зокрема, як стало відомо РБК-Україна, минулого тижня Кабмін знову запропонував експертам МВФ новий механізм розрахунку цін на газ. За інформацією видання, українські чиновники обговорювали з представниками МВФ необхідність перегляду спеціальних зобов'язань НАК "Нафтогаз України". Було запропоновано дві моделі, згідно з якими спецзобов'язання як і раніше будуть поширюватися на постачання газу населенню, теплокомуненерго та релігійним організаціям, а їх дію буде продовжено до 1 квітня 2021 року.

Перша модель передбачає, що газ для населення - 10,9 млрд кубометрів - постачальникам (облгазам) продає не НАК, а "Укргазвидобування"за ціною 4942 гривень за тис. кубометрів (без ПДВ). Залишок (різниця між видобутим обсягом і поставленим населенню) в 5,3 млрд кубометрів "Нафтогаз" купує у УГВ за такою ж ціною і продає теплоенергетичним компаніям за ціною 5066 гривень за тис. кубометрів (без ПДВ). Це означає, що ціна газу зросте на 2,5%. В 2019 році, передбачається, що із зростанням обсягів власного видобутку, залишок газу буде продаватися через енергетичну біржу.

Друга модель відрізняється від першої тим, що передбачає, крім іншого, закупівлю НАК газу для теплокомуненерго (5,3 млрд кубометрів) на зовнішньому ринку за ринковою ціною. Обидві ці моделі передбачають коригування ціни газу, в результаті однієї з двох умов: якщо кількість субсидіантів в країні менше 25%, або, якщо Україна в змозі задовольнити потреби всіх категорій абонентів газом власного видобутку.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабмін може розглянути документ про продовження спецзобов'язань для "Нафтогазу" після 18 лютого. За словами джерела РБК-Україна, в ході візиту експертів МВФ залучать до обговорення документа про продовження спецзобов'язань для НАК і після завершення процесу, після 18 лютого, ухвала може бути винесена на розгляд Кабінету міністрів України.