ua en ru

Стабілізація ситуації з банківською ліквідністю не буде сприяти успішному розміщенню ОВДП, - аналітики

Сьогоднішній аукціон держоблігацій навряд чи переломити тенденцію нульових надходжень, оскільки банківська система все ще відчуває гострий дефіцит середньострокових ресурсів, вважають аналітики ING Bank Ukraine. За їх словами, уряду необхідно буде шукати альтернативні способи залучення коштів для погашення боргових зобов'язань.

"Таким чином, 14 грудня уряду, швидше за все, доведеться погасити боргові зобов'язання на 1,37 млрд грн з власних джерел. В умовах дефіциту бюджету, а також наближення значних обсягів виплат по єврооблігаціях - ну суму 600 млн дол., запланованих на 21 грудня, уряд змушений буде шукати альтернативні способи залучення коштів через складну ситуацію як на внутрішньому, так і на зовнішньому боргових ринках", - вважають аналітики.

Нові нормативи формування банківських резервів, введені НБУ в кінці листопада, частково послабили дефіцит банківської ліквідності, відзначають в ING Bank Ukraine.

"Залишок коштів на кореспондентських і транзитних рахунках банків 5 грудня досяг рівня в 21,7 млрд грн, що останній раз спостерігалося в середині червня. Протягом тижня рівень ліквідності знизився на 27,2% - до 15,8 млрд грн. Зміни рівня ліквідності протягом тижня істотним чином не позначилися на ставки грошового ринку, і як і раніше свідчать про дефіцит середньостроковій ліквідності в системі - рівень ставок по 1-місячних ресурсах становить близько 25%... Ми вважаємо, що недавнє зростання ліквідності не вплине на підсумки сьогоднішнього аукціону. Ліквідність в банківській системі має короткостроковий характер, і, таким чином, її обсяг не є достатнім для генерування попиту з боку банків", - відзначають експерти.

Сергій Фурса, фахівець відділу продажу боргових цінних паперів Dragon Capital сьогодні також відзначив, що ситуація на ринку не сприяє покупкам ОВДП.

"Незважаючи на стабілізацію ситуації з банківською ліквідністю, ситуація на ринку не сприяє покупкам. Поява бідів по індексних облігаціях як завжди не виключена, але малоймовірна. Попит на стандартні ОВДП хоч і присутній на вторинному ринку, але перебуває набагато вище рівнів, за яким Мінфін готовий розміщувати свої борги. Таким чином, можна констатувати, що первинний ринок облігацій вже давно відправився на новорічні канікули", - повідомив експерт.

Нагадаємо, в ході сьогоднішнього аукціону держоблігацій Мінфін запропонує до розміщення два короткострокових (з терміном обігу 6 і 12 міс.) і два середньострокових випуски стандартних ОВДП (з терміном обігу 3 роки, а також облігації ДАДО). Крім того, уряд планує розмістити папери з індексованої прибутковістю терміном обігу 3, 5 і 10 років.