ua en ru

У США розсекретили стенограму розмов Єльцина з Клінтоном про Путіна

У США розсекретили стенограму розмов Єльцина з Клінтоном про Путіна Фото: Білл Клінтон і Борис Єльцин (tnsr org)

Єльцин називав Путіна демократом і повідомив, що обрав його своїм наступником

У розсекречених матеріалах про російсько-американські відносини у 1990-х роках була виявлена стенограма розмови, в якій президент Російської Федерації (РФ) Борис Єльцин повідомив Біллу Клінтону про те, що вибрав своїм наступником Володимира Путіна. Відповідну стенограму опублікувала Бібліотека Білла Клінтона.

Оприлюднений архів включає в себе раніше засекречені стенограми переговорів між Клінтоном, який займав тоді посаду президента США і його російським колегою Єльциним.

Згідно з опублікованими документами, 8 вересня 1999 року Єльцин по телефону повідомив Клінтону про те, що вибрав своїм наступником Володимира Путіна.

Під час розмови заявив, що йому "знадобилося багато часу, щоб подумати, хто може стати президентом Росії в 2000 році".

"Я зрозумів, що він - твердий чоловік, який добре обізнаний про різних питаннях у сфері його відповідальності. У той же час він ретельний і сильний, дуже товариський і легко може налагодити хороші відносини і контакти зі своїми партнерами. Я впевнений, що ви визнаєте його дуже кваліфікованим партнером. Я глибоко переконаний, що в 2000-му році він як кандидат отримає підтримку. Ми ведемо відповідну роботу", - сказав тоді Єльцин.

Потім під час особистої зустрічі 19 листопада того ж року на питання Клінтона, хто переможе на виборах президента РФ, Єльцин відповів: "Путін, звичайно. Він буде моїм наступником. Він демократ і знає Захід".

Нагадаємо, раніше комітет палати представників Конгресу США розсекретив частина доповіді по справі про втручання Росії у вибори президента США.

Відзначено, що більш ніж на 200 сторінках документа містяться твердження про те, що Росія з 2015 року вела кампанію по підриву президентських виборів США, зокрема, Москва втручалася у вибори з допомогою кібертатак, соціальних мереж, посередників і державних ЗМІ.

Незабаром колишній працівник Агентства національної безпеки США Ріаліті Лі Віннер, обвинувачена у витоку секретної інформації журналістам, визнала себе винною.

Крім того, повідомлялося, що президент Сполучених Штатів Дональд Трамп наполягає на змові Хілларі Клінтон і її команди з Росією.

"Змова з Росією була дуже реальною. Гілларі Клінтон та її команда на 100% змовилися з росіянами, а також Адам Шифф, який, судячи з запису на плівці, намагався змовитися з тими, хто, на його думку, були росіянами, щоб отримати компромат на Дональда Трампа Джона", - заявив лідер США.