ua en ru

У США попередили про зростання активності проросійських ботів, - Bloomberg

У США попередили про зростання активності проросійських ботів, - Bloomberg Фото: боти (commons.wikimedia.org)

Аналітики вважають, що "боти для російської пропаганди" стали поводити себе сміливіше

У Сполучених Штатах Америки (США) попередили про зростання активності проросійських спамерських пошукових роботів. Про це пише Bloomberg, посилаючись на опитаних аналітиків і експертів в області кібербезпеки.

Зазначено, що сенатор-республіканець Джон Маккейн засудив у своєму Twitter ненависть і ворожнечу в суспільстві після подій в Шарлоттсвіллі і закликав президента Дональда Трампа виступити з чітким засудженням події. Після цього почалася онлайн-кампанія проти Маккейна, в якій були задіяні боти, які засуджували "зрадника Маккейна" і залишали хештег #ExplainMcCain ("поясни, Маккейн", - ред.).

Так, аналітики і експерти вважають, що бот-кампанія проти сенатора - приклад того, що США може очікувати в 2018 році, коли пройдуть вибори в конгрес і місцеві органи влади.

"Вони після 2016 року (коли пройшли вибори президента США, - ред.) не стояли на місці. Люди усвідомили, що боти рівні впливу, а багато хто виявив бажання вплинути на майбутні вибори", - сказав агентству старший співробітник по інформаційному захисту в Лабораторії цифрових судових досліджень Атлантичної ради в Вашингтоні (експертний центр з питань міжнародних відносин) Бен Німмо.

Відзначається, що лабораторія 18 серпня опублікувала на платформі Medium дослідження про те, як ультраправі активісти в США "підхопили розповідь Кремля" про лицемірство влади США і про подібність між заворушеннями в Шарлоттсвіллі і подіями в Києві в 2014 році.

За словами Німмо, "боти для російської пропаганди" стали поводити себе сміливіше. З його думкою погоджується директор Альянсу щодо захисту демократії, що діє при Німецькому фонді Маршалла (дослідницька організація в столичному окрузі США), Лора Розенбергер. За її словами, "вони готують поле для битви і сіють насіння розбрату" і "можливо закладають фундамент для того, чим планують зайнятися у 2018 і 2020 роках".

Крім того, підкреслюється, що активність ботів не обмежується одним Twitter, про що Bloomberg розповів професор інформаційних наук в Університеті Арканзасу, що вивчає використання соцмереж в інтересах груп впливу, Нітін Агаруол. За його словами, боти намагаються імітувати поведінку людини, щоб втертися в довіру до користувача і потім впливати на його поведінку.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Російська Федерація (РФ) причетна до кібератаки на енергомережі Ірландії і Великобританії.