ua en ru

США втратили 1,6 млрд дол. через бюджетну кризу

США втратили 1,6 млрд дол. у вигляді втрачених обсягів виробництва через бюджетну кризу. Надалі втрати становитимуть близько 160 млн дол. на день.

США втратили 1,6 млрд дол. у вигляді втрачених обсягів виробництва через бюджетну кризу. Це випливає з дослідження IHS. Надалі втрати становитимуть близько 160 млн дол. на день, передає "Росія 24".

З урахуванням загального розміру економіки на рівні 15,7 трлн дол., ці втрати не здаються суттєвими, але надалі вони можуть збільшуватися.

На думку експертів, втрати від часткового припинення роботи уряду можна порівняти із втратами від стихійного лиха. Збиток від повеней і зсувів у вересні у штаті Колорадо склав 2 млрд дол., а в IHS зазначають, що, станом на 9 жовтня, втрати від бюджетної кризи перевищать 2 млрд дол.

Раніше втрати у зв'язку із "шатдауном" називалися на рівні 300 млн дол.

При цьому ВВП виросте в річному вираженні в IV кварталі на 2,2%, а якщо уряд не працюватиме тиждень, то прогноз буде знижений на 0,2 процентного пункту. При цьому зупинка на 21 день, як це було в 1995-1996 рр., скоротить темпи зростання на 0,9-1,4 п.п.

Як повідомлялося, Міністерство фінансів США знайде кошти для того, щоб уникнути дефолту, навіть у тому випадку, якщо Конгрес не домовиться про підвищення ліміту державного боргу з поточного рівня в 16,7 трлн дол. Втім, на думку ряду експертів, Мінфін все одно не зможе запобігти рецесії.

Напередодні Президент США Барак Обама зажадав від палати представників прийняти бюджет на новий фінансовий рік і покінчити із ситуацією, у якій опинилася країна з 1 жовтня 2013 р. Виступаючи по телебаченню, глава Білого дому поклав на республіканців відповідальність за "шатдаун" і загрозу дефолту. Обама пообіцяв, що проведе переговори із представниками Республіканської партії на будь-яку тему, але зажадав підвищити стелю держборгу без будь-яких умов.

Якщо Конгрес не підніме межу держборгу, то США вперше за 225 років не зможуть виконати фінансових зобов'язань.