ua en ru

Обама вимагає від республіканців прийняти держбюджет США

Президент США Барак Обама вимагає від палати представників прийняти бюджет на новий фінансовий рік і покінчити з ситуацією, в якій опинилася країна з 1 жовтня 2013 р.

Президент США Барак Обама (на фото) вимагає від палати представників прийняти бюджет на новий фінансовий рік і покінчити з ситуацією, в якій опинилася країна з 1 жовтня 2013 р.

Виступаючи по телебаченню, глава Білого дому поклав на республіканців відповідальність за "шатдаун" і загрозу дефолту. Обама пообіцяв, що проведе переговори з представниками Республіканської партії на будь-яку тему, але вимагає підвищити межу держборгу без будь-яких умов.

Він нагадав, що якщо Конгрес не підніме стелю держборгу, то США вперше за 225 років не зможуть виконати фінансових зобов'язань.

Американський лідер зазначив безпрецедентність дій нинішніх законодавців - раніше конгресмени не загрожували країні дефолтом.

З початку жовтня, який в США збігається з початком фінансового року, держава перебуває в стадії урядової кризи. Конгрес не зміг вчасно затвердити бюджет на наступний рік, що призвело до "вимикання" уряду. В результаті близько 800 тис. бюджетників були змушені взяти неоплачувану відпустку на невизначений термін. 5 жовтня було прийнято компромісне рішення - заднім числом виплатити заробітну плату держслужбовцям, які пішли у відпустку.

Найближчим часом владі США доведеться вирішити ще одне важливе питання. 17 жовтня 2013 р. країна вичерпає кошти для обслуговування боргових зобов'язань. Щоб уникнути дефолту, законодавці повинні підвищити ліміт державних запозичень, встановлений у даний час на рівні 16,7 трлн дол.

Глава Мінфіну США Джейкоб Лью попередив, що наслідки дефолту можуть бути "немислимими" і відзначив, що дії чиновників безвідповідальні і безрозсудні.

За словами сенатора-республіканця Теда Круса, для вирішення ситуації необхідна згода адміністрації по структурному плану по скороченню державних витрат, скасування збільшення податкового навантаження і модернізація Obamacare.

При цьому демократи відмовляються вести переговори по законопроекту про фінансування уряду і підвищення стелі держборгу і стверджують, що робота конгресу полягає в тому, щоб всі "рахунки були сплачені".