ua en ru

США підтримують демонополізацію ринку газу у Європі, - Держдеп

США підтримують демонополізацію ринку газу у Європі, - Держдеп Ілюстративне фото (flickr.com/secdef)

США підтримують країни Європи у п’яти напрямках енергобезпеки

Сполучені Штати Америки (США) підтримують демонополізацію ринку газу у Європі. Про це повідомив радник з питань європейської інтеграції енергетичної безпеки Державного департаменту США Бенджамін Шмітт під час круглого столу комітету ВРУ у закордонних справах, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, США підтримують країни Європи у п’яти напрямках енергобезпеки.

"Тепер коли ми дивимось на "Північний потік" перший та другий, ми розуміємо, що це широкий контекст європейської безпеки. Це один з п’яти напрямків європейської енергобезпеки, над яким США спільно працюють з Європою. По-перше, ми підтримуємо інфраструктуру і диверсифікацію інфраструктури, тобто розгалуженням трубопроводів. По-друге, демонополізація означає створення політики, на якій ґрунтується європейська енергетична спільнота; просування третього енергетичного пакету, який передбачає прозорість енергоринків", - повідомив Шмітт.

Представник Держдепу навів приклад того, що США активно підтримують проект турецького газопроводу, який має підірвати монополію РФ на газ у Європі.

"Наприклад, ми підтримуємо турецький газопровід, який підірве монополію Росії. Ми також підтримуємо кібер- і енергобезпеку в європейському просторі. Особливо, у протидії Російській Федерації. Четверте: це військова безпека. Присутність військ НАТО у Балтійському регіоні, яку ми зараз посилюємо - дозволить нам (США, - ред.) організовувати та розгортати швидше захистні операції. П'яте: ми підтримуємо ширший контекст енергетичних проектів, протидіючи корупції і посилюючи інформування всередині європейського енергосектору", - додав він.

Нагадаємо, раніше радник президента США з нацбезпеки Джон Болтон заявляв, що Україні слід шукати альтернативні ресурси природного газу, щоб не залежати від Російської Федерації (РФ).