ua en ru

США не планують надавати Україні летальну зброю через інші країни

США не планують надавати Україні летальну зброю через інші країни Фото: сучасне озброєння США

Із початку конфлікту на Донбасі Америка надала допомогу на 265 млн доларів

Сполучені Штати Америки не мають наміру надавати летальне озброєння Україні через інші країни. Про це заявив заступник помічника міністра оборони США Майкл Карпентер в інтерв'ю "Голосу Америки".

За його словами, з початку конфлікту на Донбасі Америка надали допомогу на 265 млн доларів. Зазначено, що кошти, надані Україні, було спрямовано на проведення навчань та на різне обладнання - від радарних установок до приладів нічного бачення, рацій, автомобілів і патрульних човнів тощо.

Коментуючи питання про те, що США розглядають можливість надати смертоносне озброєння Україні через інші країни, Карпентер заявив: "Це неправда".

"Ми відкриті щодо допомоги, яку ми надаємо Україні. Тож ми не робимо жодних спроб надати Україні зброю через інші країни", - заявив він.

Водночас американський чиновник зауважив, що "розділяти допомогу на категорії - летальна і нелетальна - не зовсім вірно".

"Потрібно розуміти, які військові можливості повинна мати Україна в майбутньому. Наше завдання - навчити українські сили, зробити їх більш боєздатними, а пізніше - сумісними зі стандартами НАТО", - пояснив Карпентер.

Він додав, що США "запровадили потужну програму навчань, як загалом для військових так і для сил спецпризначення", щоб українські збройні сили були здатні захистити державу, оскільки раніше "були суттєво послаблені через корупцію, погане командування, брак уваги і ресурсів".

Нагадаємо, раніше США закликали Росію змусити бойовиків дотримуватися перемир'я на Донбасі.