ua en ru

США мають намір домогтися скорочення частки Росії на газовому ринку Європи на 20% до 2020 р, - Associated Press

Влада США поставили перед собою завдання "звільнити" східноєвропейські держави від російської енергозалежності, зокрема, передбачається зменшити частку "Газпрому" на ринку цього регіону на 20% до 2020 року. Про це йдеться в огляді, підготовленому Associated Press.

За словами спецпредставника Держдепартаменту США з питань енергетики Амоса Хохстейна, для початку у Вашингтоні хотіли б до 2020 року скоротити частку Росії на східноєвропейському газовому ринку на 20%. Щоб домогтися поставлених цілей, США допомагають прокладати нові газопроводи і будувати термінали для зберігання зрідженого газу в регіоні, який більш ніж на 70% залежить від російських енергопостачань, зазначає видання.

За його даними, Вашингтон також заохочує американські компанії брати участь в європейських тендерах на будівництво АЕС та розробку родовищ сланцевого газу. Кремль зі свого боку попереджає уряди сусідніх держав про наслідки, які для них будуть мати спроби отримувати енергоресурси з Заходу. Для цього Росія намагається обійти США щодо укладення контрактів у сфері атомної енергетики і придбати контроль над мережею трубопроводів, щоб стежити не тільки за поставками енергоресурсів на Захід, але і за тим, як європейські уряди будуть розпоряджатися цими поставками.

У січні держсекретар США Джон Керрі відвідав Болгарію, яка на 85% залежить від Росії щодо поставок газу і повністю - у будівництві та обслуговуванні АЕС. У ході переговорів він торкнувся газове питання і порекомендував розглянути заявку американської компанії на будівництво АЕС. Болгарська енергозалежність викликає глибоку занепокоєність у НАТО.

"Ми виграли бій", - заявив Керрі співробітникам американського посольства в Софії, маючи на увазі перемогу Заходу в холодній війні. "І тепер у 2015 році ми тут, а Росія все ще намагається диктувати людям свою волю", - цитує виступ держсекретаря AP.

У листопаді віце-президент США Джо Байден обговорював енергетичний питання під час візитів до Румунії, яка також вважається енергозалежною країною, і в Туреччину, яку Європа розглядає як міст в багату ресурсами Центральну Азію. Агентство додає, що в останні кілька місяців помічник держсекретаря з питань Європи і Євразії Вікторія Нуланд приділяла багато часу роботі з Європою по координації енергетичної стратегії.

Американські дипломати стверджували, що якщо їх місія зазнає невдачі, то тиск з боку Росії посилиться. Нуланд, зокрема, привітала рішення Польщі, Угорщини і Словаччини почати реверсні поставки газу в Україну. Молдова також стала отримувати газ з Румунії, пише AP, змальовуючи контури американської стратегії. За підтримки США Литва і Польща почнуть імпортувати зріджений природний газ з Норвегії, Катару і, в перспективі, з США.

Нові трубопроводи дозволять центрально - та східноєвропейським країнам здійснювати поставки енергоресурсів з заходу на схід континенту і з півночі на південь. Протягом кількох років в Європу почнуться постачання енергоресурсів в обхід Росії, по південному коридору з каспійського регіону через Азербайджан, Грузію і Туреччину, пояснює агентство.

Серед інших стратегічних напрямків АР згадує завод із зрідження газу на узбережжі Хорватії, створення енергетичної мережі між Болгарією та Румунією з відгалуженнями в Сербію і Угорщину і розширення енергетичної інтеграції аж до Іспанії і Франції.

Агентство приходить до висновку, що в підсумку така стратегія призведе до збільшення внутрішньоєвропейської торгівлі енергоресурсами, об'єднанню їх джерел і ослаблення впливу Росії.

Нагадаємо, Росія в грудні заявила про скасування газопровідного проекту "Південний потік", за допомогою якого російський газ міг би надходити в Європу в обхід України. Замість цього Росія планує будувати газопровід, що проходить по території Туреччини.

У листопаді віце-президент США Джо Байден закликав ЄС знизити енергозалежність від РФ.